Effects of using dramatic text on developing self-confidence and pronunciation in the speaking course of 9th grade EFL students
9. sınıf öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce konuşma derslerinde dramatik metin kullanımının özgüven ve telaffuz gelişimlerine etkisi
- Tez No: 345312
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dramatik Metin, İletişim, Öz-Güven, İç ve Dış Özgüven, Telaffuz, Dramatic Text, Communication, Self-Confidence, Intrinsic and Extrinsic Self-Confidence, Pronunciation
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İletişim açısından bakıldığında, dört temel dil becerisi (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) arasında konuşma, konuşmanın içerisinde de telaffuz günlük İngilizcede yeterli olabilmek için önemli bir tamamlayıcıdır; fakat ne öğretirken ne de öğretmen yetiştirirken doğru telaffuz becerisi hak ettiği değeri görmez. Bu yüzden drama, kendine has ve ayırt edici özellikleri ve dili kullanma nedenleri sağlaması ile iletişim engellerini aşmanın kapısını açacak anahtar etmenlerden biri olan yüksek öz-güvenin öğrenciler tarafından kazanılmasına imkân sağlar. İyi iletişim, doğru, akıcı ve anlaşılabilir telaffuza sahip olabilmek için, iç özgüven ve dış özgüven alt başlıklarıyla, özgüven sağlıklı iletişiminin ana ögelerindendir ve bu ana ögeyi oluşturan, öğrenciyi bir performansa katılıp dili etkili bir şekilde kullanmasını sağlayan ise dramatik metindir. Bu amaçla, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten konuşma derslerine devam eden 56 katılımcıdan oluşan iki grup (deney ve kontrol) 9. sınıf lise öğrencileri bu amaçları gerçekleştirmek için bu çalışmaya katılmışlardır. Nicel araştırma prosedürü için bütün katılımcılardan Öz-güven anketi ve Telaffuz testinin doldurulması istendi ve özel olarak seçilmiş 6 katılımcıdan ise nitel izlek için açık uçlu mülakat sorularının cevaplanması rica edildi. Üç haftalık zaman içerisinde deney grubuna toplamda 6 saat iki dramatik metin uygulandı, bu arada kontrol grubu geleneksel konuşma derslerine aynı dramatik metinleri okuma pasajı olarak işleyerek devam ettiler. Bu çalışma sonuç olarak gösteriyor ki, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında deney grubunun öz-güven ve telaffuz seviyelerinde önemli olumlu değişimler olduğu gözlemlenmiştir. Drama, öğrencilerin yüksek özgüven gelişimi ve hedef dilde özgürce, hata yapmaktan korkmadan telaffuz etmelerine yardımda bulunmuştur. Bu çalışmanın sonunda, araştırma sonuçlarının ışığında konuşma, telaffuz ve yüksek öz-güveni geliştirmek için daha başka aktiviteler de önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
When looking at from the aspect of communication, of all the four basic language skills speaking and in speaking, pronunciation is a vital component of proficiency in spoken English; but, it doesn?t always receive the attention it deserves either in teaching or in teacher training. Thus, drama with its exclusive and distinctive features and by providing reasons to use language helps learners to acquire high self-confidence level which is one of the key factors to overcome the communication barriers. In order to have a good communication ability and pronunciation, self-confidence -with its two subtitles intrinsic/extrinsic self-confidence- is one of the key elements and what constructs this key element is the dramatic text that enables learners to participate in a performance and use the language effectively. For that purpose, two groups (experimental and control) consisting of 56 participants who are attending English as a Foreign Language (EFL) speaking courses in 9th grade of a Turkish high school participated in this study to fulfill these aims. For the quantitative research procedure all participants were asked to fill up Self-Confidence Questionnaires and a Pronunciation Test and 6 specially selected participants were requested to complete open ended questionnaires for qualitative procedure. In three weeks, totally 6 lesson hours, two dramatic texts were implemented to the experimental group and the control group continued their traditional speaking courses but using the same dramatic texts as reading passages. In conclusion, the study demonstrates that the experimental group shows significantly positive changes in self-confidence level and pronunciation levels when comparing with the control group. Drama helps students to develop high self-confidence level, and pronounce the target language freely without the fear of making mistakes. At the end of the study, in light of the research findings, some other activities to develop speaking, pronunciation and high self-confidence were suggested.