İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yazılı anlatımlarından hareketle adların anlatımdaki yeri ve bu türün kavratılması ile ilgili uygulamalar
The practices, which about the positions of the nouns in narrative and the way of comprehension in this type education, with the point of primary students' writing expressions
  1. Tez No: 345373
  2. Yazar: MERVE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKİM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı anlatım, yazma öğretimi, sözcük, Noun, writing expression, word, writing teaching
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çağımızın önemli sorunlarından biridir ana dili korumak. Bu koruma eylemi de ancak dili tam olarak kavrayabilmekten ve sözcük servetini zenginleştirmekten geçmektedir. Bu sorunla yola çıkarak ilköğretim ikinci kademedeki 90 öğrencinin yazılı anlatımları incelenmiş, sözcük kavramının en önemli unsurlarından biri olan adları kullanma yeterlilikleri araştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sosyoekonomik durumları hakkında bilgi almak için anket uygulanmıştır. Ankette yaş, cinsiyet, anne-baba eğitim durumları, kardeş sayıları, kitap okuma seviyeleri, televizyon izleme süreleri gibi değişkenlere yer verilmiştir. Toplanan veriler SPSS 18 Paket Programına aktarılmıştır. Araştırmaya konu olan her öğrencinin kâğıdındaki adlar belirlenmiştir. Belirlenen bu adlar araştırmacı tarafından daha önceden adların çeşitlerine göre hazırlanmış olan tabloya yerleştirilmiştir. Her öğrenci için ayrı ayrı hazırlanmış olan tablolardaki sayısal veriler de SPSS 18 Paket Programına aktarılmıştır. Böylece tüm değişkenler arasındaki ilişkiler ve farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan 90 öğrenci yazılı anlatımlarında toplamda 3066 ad kullanmıştır. Bu adlar somut-soyut, tekil-çoğul-topluluk, özel-cins-iş eylem adı başlıkları altında incelenmiştir. Bu sayısal veriler ve değişkenler sayesinde 23 araştırma sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin; *Yazılı anlatımlarında kullandıkları toplam ad sayısına göre sınıfları arasında ve günlük okudukları ortalama sayfa sayıları arasında, *Günlük okudukları ortalama sayfa sayılarına göre kardeş sayıları arasında, *Sınıflarına göre yazılı anlatımlarında kullandıkları eylem adı, soyut ad, tekil ad, topluluk adı, cins ad ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Çalışmamızda ulaşılan bulgular ışığında bu alanda çalışma yapacak olan araştırmacılara ve öğretmenlere çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The preserving mother tongue language is one of the important problems in our days. In order to preserving the language, one has to learn and comprehend the language very perfectly and also try to increase the richness of the language with adding new words to its repository. With accepting this proposal of question, 90 primary students? writing expressions were analyzed and their proficiency of using the Nouns in the narratives, which is accepted as the one of the important components of Word Concept, was researched. In addition to it, the surveys were prepared for getting the information about the students? social and economic life. In the surveys, a kind of questionnaire was held and this was included these kind of questions such as age, sex, number of brother and sister and the education conditions of father and mother, and what is more, the data, which was taken from this kind of variable factors, was transferred to SPSS 18 program. The Nouns which were positioned in the students? papers were designated beforehand. These beforehand designated Nouns were put in the table which was determined for variety of the Nouns. This table was formed for every student, so the data which was taken from this every table was also transferred this program as well. Consequently, the relation and distinctions between these variable factors could be determined. 90 participants? students used 3066 Nouns in their writing expressions. These nouns were analyzed with the options of singular-plural, concrete-abstract, particular and group. According to these numerical data 23 research questions were tried to be answered. So with the results of the research the students has. -According to total nouns number which they used in their narratives , between their class and the number of page for daily reading -According to daily reading, between total page number and their brother and sister number -According o their class, some kind of distinctions about using concrete nouns, group nouns, abstract nous, in their research result medium were found. With the result of our experimental research, some kind of recommendation will be held for the researcher who thinks to do research in this field.