Avrupa'da uyuşturucu kullanımının suç olmaktan çıkarılması ve Türkiye yaklaşımı
Decriminalization of illigal drug use in Europe and Turkey's approach
- Tez No: 345372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu, Uyuşturucu kullanma, Suç, Politika, TCK, Yasakçı Yaklaşım, Liberal Yaklaşım, Drug, Drug Use, Crime, Policy, Turkish Penal Code, Punitive Approach, Liberal Approach
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışma, uyuşturucu kullanma ve kullanma amacıyla bulundurma suçuyla ilgili Türkiye?nin durumunu ve benimsemesi gerek politikanın tespiti amacıyla yapılmıştır. Bazı batı ülkelerinde uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suç olmaktan çıkarılmıştır. Yasakçı politika ile bunun karşıtı liberal politika savunucuları arasında başlayan tartışmalar, hızla büyümektedir. Türkiye, 2004 yılında Türk Ceza Kanununda yapılan değişiklikle uyuşturucu suçu hakkında, denetimli serbestlik adı verilen, cezaevine alternatif yaklaşım getirmiştir. 2009 yılında ise, yine liberal politikaya yakın bir uygulama olarak değerlendirilen, ?ikame tedavisi? Türkiye?de kabul edilmiştir. Çalışma, bu değişimin sonuçlarını ve Türkiye?de uyuşturucu kullanmak ve bulundurma fiilinin suç olarak kalması veya suç olmaktan çıkarılması karşısında pozisyonunu belirlemektedir. Liberal politikaya sahip ülkelerde uyuşturucu kullanma yaygınlığının, yasakçı politika uygulayan ülkelere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan mülakatlarda taraflar, uyuşturucu kullanma suçunun suç olarak kalması gerektiğini, denetimli serbestlik uygulamasının faydalı olduğunu, ancak tedbiri suiistimal edenlerin takip edilerek hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğinde birleşmişlerdir. Koşulsuz olarak her kullanıcıya denetimli serbestlik verilmesinin, toplumda ?uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak serbest oldu? algısına yol açtığı ve bunun da meyilli kişileri uyuşturucu kullanmaya teşvik ettiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu bulgulara göre, Türkiye?de uyuşturucu kullanmak ve kullanmak için bulundurmak suç olarak kalmalıdır. Kolluk mücadelesinin uyuşturucu kullanma suçu ile mücadelede etkili ve gerekli olduğu ortaya konulmuştur. Denetimli serbestlik uygulamasına ölçütler getirilmeli, gerektiğinde cezanın caydırıcı gücünden faydalanarak, uyuşturucu kullanımının serbest olduğu algısına yol açılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify Turkey?s current position on illigal drug use and possesion, and policy to adopt in future. Drug use and possesion are decriminilized in some Western Countries. There is a groving discussions between the gruop who advocates liberal policies on drug use and group advocates penalization. Probation, as an alternative to prison was introduced for drug users and possesors, to Turkish legal system with the amendment on Turkish Penal Code in 2004. As to 2009, subsitution treatment, considered part of liberal policies was adopted in Turkey. This study explores the outcome of these changes and Turjey?s situation on whether decriminilization or penalisation on drug use and possession. Two methods, content analysis and structured interviews are applied to this study. Findings show that prevelance on drug use in countries that adopt decriminalization is higher than the countries adopt penalization. Interviews? findings indicate three main points. First, penalization is more appropriate for Turkey than decriminalization. Second, probation is a beneficial system on condition that probation abusers are sentenced. Third, probation itself and probation to anyone without checking personal and criminal back ground, cause wrong perception, as if drug use and possesion are decriminalized in Turkey, which leads potential user to become drug user. In brief, illigal drug use and drug possession must remain as criminal act in Turkey. Some criteria must be applied by court before issuing probation warrant. It is understood that law enforcement effort is efficient and indispensible against illigal drug use. When necessary, deterrent effect of sentencing must be put into practice. Thus, wrong perception on decriminalization can be prevented.