Lullabies, wishes and imaginations a video-animation project
Ninniler, dilekler ve hayaller bir video-animasyon projesi
  1. Tez No: 345392
  2. Yazar: GÜLCAN UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ARSLAN, YRD. DOÇ. DR. ERKAN BÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, animasyon tarihi, rotoscope, ninni, Animation, animation history, rotoscope, lullaby
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez kapsamında yazılan metinde; animasyonun tarihsel süreci, animasyon sinemasının sessiz ve sesli dönemleri örnekleriyle birlikte, Türkiye'de animasyon sinemasının gelişimi örnekleriyle birlikte anlatıldı. Animasyon sinemasında uygulanan teknikler açıklandı ve video-animasyon projesinde kullanılan rotoscope tekniği incelendi. Ayrıca, yapılan video-animasyon projesi açıklanarak konuyla ilişkilendirildi.Bu tez kapsamında yapılan video projesinde adam öldürme, kapkaç gibi suçlar işleyen 30'lu yaşlarında genç bir adam ile bir hayat kadınının gerçek hayatlarından geriye dönüşlerine/hayallerine geçişler anlatıldı. Projedeki hikayede hayal ile gerçek arasındaki gidiş gelişler, live action ve animasyonun birlikte kullanılmasıyla ifade edildi. Gerçek hayatlardan görüntüler yaşanan olaylara müdahale etmeden, gerçeğine en yakın şekilde ifade edilebilmesi için live action çekimlerle anlatıldı. Hayali, rüyayı ve çizimlerle yapılan yeniden yaratım sürecinde meydana gelen soyutlamalarla yeni bir gerçekliği anlatmaya yatkın bir mecra olduğu için geriye dönüşler/hayaller animasyonla ifade edildi. Projede ses olarak ninni ile birlikte bazı ortam sesleri kullanıldı. Ninnideki sözler bir annenin çocuğuna iyi dileklerde bulunuşunu ve çocuğunun güzel bir hayata sahip olması temennilerini içeriyor. Hikayeler sallanan boş bir beşik animasyonuyla birbirine bağlandı. Ve kullanılan boş beşik ile de bu çoğunluk ifade edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The written text within the scope of this thesis; the historical process of animation, silent and sound periods of animation cinema with examples, the development of animation cinema in Turkey with examples described. The techniques used in animated cinema explained and rotoscope technique used in this video-animation project investigated. In addition, the explanation of the video-animation project associated with the topic.The video project made in the scope of this thesis depicts the lives of a young man in his 30s committing homicide and purse snatching, and a prostitute, via flashbacks and their dreams. Transitions between dream and reality in the project?s story are expressed by using a combination of live-action scenes and animation. Real lives are depicted with live-action shooting to express them as close to reality as possible, without intervening in the events as they occur. For flashbacks/dreams, hand drawn animation is used, since it is a suitable tool to depict the dream and a new reality. In the project, some ambient sounds as well as lullabies are used. The lyrics of the lullaby tell of a mother giving warm wishes to her child and her heartfelt wishes for her child to have a good life. Stories are coupled with a rocking empty cradle animation. This empty cradle refers to this majority.