Tükenmişlik iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesi bir kamu kuruluşunda araştırma
Exploring relationships between burn out,job satisfation and organizational commitment: An empirilcal study in a public organization
- Tez No: 345414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Tatmini, Örgüt Bağlılık, Burn Out, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Son yıllarda örgütsel bağlılık, iş tatmini ve tükenmişlik konuları örgütsel davranış alanında en çok araştırılan konular haline gelmiştir. Bu çalışmada kamuda çalışan personelinde tükenmişlik ve iş tatmini arasındaki ilişki ve her ikisinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla literatürden elde edilen ölçüm araçları kullanılarak hazırlanan anket İstanbul ilinde bir kamu kuruluşunda çalışan 201 kişiye uygulanarak veri toplanmış ve kurulan hipotezler test edilmiştir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırma alanının geçmişi hakkında kısaca bilgi verildikten sonra, çalışmanın amacı, kapsamı, önemi açıklanmıştır. Birinci bölümde tükenmişlik, ikinci bölümde iş tatmini ve üçüncü bölümde ise örgütsel bağlılık konularında kavramsal ve teorik çerçeve ortaya konulmaktadır. Dördüncü bölümde çalışma kapsamında yapılan saha çalışmasının metodolojisi anlatılmaktadır. Ayrıca saha çalışmasından elde edilen veriler ve bulgular sunulmaktadır. Sonuç ve öneriler bölümünde ise elde edilen bulgular tartışılmıştır. Ayrıca uygulamacılar ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years organizational commitment, job satisfaction and burn out became the most popular issues in organizational behaviour context. In this study, relationships between job satisfaction and burn out, and also their effects on the organizational commitment of employees working in public sector are explored. To this end, data is collected from 201 employees working in a public organization with a questionnaire designed by using scales from literature and hypotheses are tested. The study is composed of four main sections. In the introduction section, after providing a brief backgroung of the study, aim, scope and importance of the study are explained. Conceptual and theoretical framework relating with burn out in the first section, job satisfaction in the second one and organizational commitment in the third one are provided. In the forth section, method of the study are explained. Also, findings retained from field research are presented. In the results section, findings of the study are discussed. Finally, managerial implications and future research opportunities will be presented.