Çoğulcu demokratik siyasal sistemler ve siyasal toplumsallaşma
Pluralist democratic political systems and political socialization
  1. Tez No: 345415
  2. Yazar: TURGAY DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENİZ ANBARLI BOZATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: siyasal toplumsallaşma, siyasal sistem, çoğulcu sistemler, tekilci sistemler, kamuoyu, political socialization, political system, plural systems, singular systems, public opinion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Siyasal toplumsallaşma, bireylerin kendileri için uygun gördükleri siyasal tutumları, değerleri ve inançları öğrenerek, siyasal bir insan haline geldikleri süreçtir. Sürecin en önemli aktörünü öğrenme ve öğrenmeye bağlı gelişim oluşturur. Çünkü insan dünyaya geldiği ilk günden itibaren etrafında olup bitenleri algılamaya, onlar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Etrafında olup bitenlerin farkına varan ve bunlar hakkında bilgi sahibi olan kişinin, bireysel kanaatleri de oluşmaya başlar. Kanaatlerin oluşumda, ülkeler tarafından benimsenen siyasal sistemlerin önemli etkileri bulunmaktadır. Siyasal sistemlerin, çoğulcu veya tekilci yapıda olmaları, ülkede kamuoyunun serbest ya da güdümlü biçimde oluşmasına neden olmaktadır. Kamuoyunun serbest biçimde oluştuğu ülkelerde fikirler serbestçe tartışılabileceği için, farklı fikirlerin ortaya çıkması mümkün olacaktır. Böyle bir ortamda yetişmiş bireylerin, farklı durumlar karşısında farklı alternatifler belirleyebilecek kapasitede olacakları düşünülmektedir. Yapı itibariyle çoğulcu bir kültüre sahip sistemlerde, farklılıkların ötekileştirilmemekte, aksine birer zenginlik unsuru olarak korunmakta ve yaşatılmaktadır. Çoğulculuğu özümsemiş, demokratik ortamlarda yetişen bireyler, farklılıklara saygı gösteren, onların yok olmasından çok yaşaması için gayret veren, çok kültürlülüğü zenginlik olarak gören, demokratik bireyler olacaklardır. Çoğulcu sistemlerin serbest kamuoyu oluşturma yoluyla sınırlı müdahaleyi içeren bir siyasal toplumsallaşma süreci öngördüğü söylenebilir. Buna karşılık tekilci sistemler, bireylerin siyasal toplumsallaşma süreçlerine hemen hemen her aşamada müdahalede bulunarak, sistemin istediği biçimde, kendisini sisteme adamış bireylerin yetişmesini istemektedirler. Bu sistemlerde bireylerin devlet karşısında pek fazla anlam ifade etmemeleri devlet eliyle siyasal toplumsallaştırmaya neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political socialization is a process in which the individual becomes a political person by learning political attitudes, values and beliefs they deem appropriate for themselves. Basic actors of this process are learning and growth with learning. It is because, since their birth, human-beings try to perceive and obtain information about the events happening around them. After this process, individual opinions begin to form. Political systems adopted by the countries have significant impact in the formation of opinions. Plural or singular structure of political systems in the country causes public opinion in free or guided way. In the countries which have a free public opinion, as the ideas can be discussed freely, emergence of different opinions will be possible. Individuals grown up in such an environment are thought to have the capacity to determine different alternatives in different situations. Besides the systems which have a plural culture, they considered an element of wealth and they keep them rather than ignoring differences. Individuals who internalize pluralism and grow up in a democratic environment will be democratic individuals showing respect for differences, trying to survive for differences and accepting multiculturalism as richness. Pluralist political systems have limited intervention for political socialization process through free public opinion. For all that, singularist systems interfere with individuals at every stage of the process of political socilization to educate individuals committed to the system itself. In these systems, individuals do not mean much across the state, this situation cause for political socialization by the state.