Muhasebe eğitimi alan öğrencilerin motivasyonlarının ve beklentilerinin değerlendirilmesi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı meslek yüksekokullarında bir uygulama
The evaluation of accounting education students motivations and expectations: Çanakkale Onsekiz Mart University its application in vocational academy
- Tez No: 345425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe eğitimi, Motivasyon, Beklenti, Meslek Yüksekokulu, Accounting, Accounting Education, motivation, expectation, higher vocational school
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Üniversiteler bir ülkenin en yüksek düzeyde bilgi üreten, yayan ve bilgiyi işlevli hâle getiren kurumlarıdır. Ülkemizde muhasebe eğitimi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde birçok üniversitede verilmektedir. Öğrencilerin almış oldukları muhasebe eğitimi hem akademik açıdan hem de iş dünyası açısından önemli bir bilgi birikimi sunmaktadır. Üniversiteler için bireyleri bilgiyle donatmak, topluma faydalı olacak şekilde yetiştirmek ciddi bir iştir. Bu ciddiyetle yola çıkan üniversitelerin öğrencilerini tanıması motivasyon ve beklentilerini değerlendirebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu konuları göz önünde bulundurarak yaptığımız çalışmamızın amacı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi?ne bağlı meslek yüksekokullarında muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü öğrencilerinin yükseköğretimden beklenti ve motivasyonlarını ölçmektir. Araştırmanın evreni Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine Bağlı 7 farklı meslek yüksekokulunda muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerine devam eden 807 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmamızda 723 öğrenciye ulaşılmış, veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde demografik değişkenlere ilişkin sorular bulunurken ikinci bölümde öğrencilerin muhasebe bölümünü seçme nedenleri, sahip oldukları beklentiler ve motivasyonlarını ölçmeye yönelik yargılar bulunmaktadır. Analiz sonuçlarına göre, muhasebe eğitimini benimsemede motivasyon araçları, muhasebe eğitiminden beklentiler, muhasebe bölümünü seçme nedenleri ve muhasebe eğitimine bakış açısı faktörleri arasında doğrusal yönde ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Universities producing the country's high level knowledge, institutions and knowledge that makes emitting function.In our country, accounting education in given in associate degree, undergraduate, graduate and doctoral levels in many universities . Accounting education that has been received by the students provides significant knowledge in terms of both business and academic. Information for universities to equip individuals, Is a serious undertaking to train to be beneficial to the society. This is set out in earnest to recognize the motivation and expectations of universities evaluate students is of great importance. The aim of our study was to considering these issues Çanakkale Onsekiz Mart University accounting and tax applications, depending on what part of higher vocational schools of higher education students to measure expectations and motivations. Population of the study consists of 807 students in accounting and tax application departments of 7 vocational schools of Çanakkale Onsekiz Mart University. In our study, 723 studentswere reached, as a means ofdata collectionquestionnaire.In the first partof the surveyquestions related todemographic variablesfound tothe accountingsection ofthe second part, students?reasons for choosing, there arejudgmentsto measuretheirexpectations andmotivations. According to the results, the motivationto adoptmeans ofaccounting education, accounting, education, expectations, reasons for choosingaccountin gandaccounting education ispart of thepoint of viewofthe factorsisa linearcorrelation.