Muhasebe eğitimi alan öğrencilerin motivasyon ve beklentilerinin değerlendirilmesi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi örneği
An evaluation of motivation and expectations of the students getting accounting education: Ağrı Ibrahim Cecen University sample
- Tez No: 579237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TEMELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Eğitimi, Motivasyon, Beklenti, Accounting Education, Motivation, Expectation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Üniversiteler bireyi yetiştirmek, yarınlara hazırlamak, aydınlatmak ve ülkeye katkı sağlamak amacıyla kurulan birer eğitim merkezidir. Bu nedenle üniversitelerin bilgiyi edinme ve kullanabilme açısından öğrencilerini tanımasını ve beklentilerini karşılayabilmeleri gerekmektedir. Öğrencilerini tanıyan üniversitelerin başarılı olacağı gerçeğinden hareketle, öğrencilerin yükseköğretimden beklenti ve motivasyonlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, muhasebe eğitimi alan öğrencilerin, muhasebe eğitimine yönelik motivasyon ve beklentilerinin, muhasebe eğitimi verilen bölüme ilgileri üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Bu temel amacın yanı sıra araştırmanın diğer amaçları ise, öğrencilerin muhasebe eğitimi verilen bölüm seçme istekleri bakımından, muhasebe eğitimine yönelik motivasyon ve beklentileri ve muhasebe eğitimi verilen bölüme ilgi düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığının incelenmesidir. Öğrencilerin muhasebe eğitimine yönelik motivasyonları ile beklentileri arasındaki ilişkinin olup olmadığının incelenmesi ise araştırmanın diğer bir alt amacını oluşturmaktadır. Araştırma, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne bağlı İİBF“İşletme Bölümü”ve MYO“Muhasebe ve Vergi Programı”bölümlerine aktif olarak devam eden toplam 146 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin analiz edilmesinde; ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve varyans analizi kullanılmıştır. Analizler SPSS 23 paket istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; öğrencilerin muhasebe eğitimine yönelik motivasyon ve beklentilerinin, muhasebe eğitimi verilen bölüme ilgileri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin, muhasebe eğitimi verilen bölüm seçme istekleri bakımından, muhasebe eğitimine yönelik motivasyon ve beklentileri ve muhasebe eğitimi verilen bölüme ilgi düzeyleri arasında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin muhasebe eğitimine yönelik motivasyonları ile beklentileri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Universities are training centers established to educate individuals, prepare them for tomorrow, enlighten them and contribute to the country. For this reason, universities need to know their students and meet their expectations in terms of obtaining and using information. In view of the fact that the universities that recognize their students will be successful, it is of high importance to carry out studies to determine the expectations and motivations of students from higher education. The main purpose of this study is to determine whether the motivation and expectations of the students who take accounting education have a significant effect on their interest in the department of accounting. In addition to this main aim, the other objectives of the study are to examine whether there is a significant difference between the motivation and expectations of accounting education and the level of interest in accounting education in terms of the students' desire to choose department of accounting. Another sub-objective of the study is to examine whether there is a relationship between motivation and expectations of students for accounting education. The study has been carried out on 146 students who are actively attending the Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Business Administration and Accounting and Tax Program of Ağrı İbrahim Çeçen University. The study has been carried out on 146 students who are actively attending Department of Business in the Faculty of Economics and Administrative Sciences and Department Accounting and Taxation in Vocational School of Ağrı İbrahim Çeçen University. In the analysis of the data; arithmetic mean, standard deviation, frequency distribution, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis and variance analysis have been used. The analyzes were conducted using SPSS 23 package statistics program. As a result of the analyzes, it has been determined that motivation and expectations of students about accounting education had a significant and positive effect on their interest in the department where accounting education is given. It has been determined that there are significant differences between the motivation and expectations of the students for accounting education and their interest levels in the department. A significant and positive relationship has been found between the motivation and expectations of students for accounting education.