Muhasebe eğitiminde mesleki yetkinliklerin kademeler itibariyle araştırılması
Research of professional competencies in accounting education by levels
  1. Tez No: 930015
  2. Yazar: ABDURRAHİM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Eğitimi, Uluslararası Muhasebe Eğitim Standartları, Muhasebe Mesleki Yetkinlikleri, Accounting Education, International Accounting Education Standards, Accounting Professional Competencies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Günümüz bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve artan küreselleşme her alanda olduğu gibi muhasebe alanında da değişimler oluşturmuş, bu değişimler muhasebe meslek elemanından beklenilen yetkinlikleri de değiştirmiştir. Meslek elemanlarından beklenen yetkinliklerin elde edilmesi, geleceğin meslek elemanı adayı öğrencilerin de en önemli amaçlarından biri olmuştur. Diğer taraftan meslek adayı olan öğrencilerin motivasyonları, akademik öz yeterlilikleri, derse karşı tutumları da yetkinlikleri elde etmelerinde etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, uluslararası muhasebe eğitim standartları kapsamında ortaöğretim, önlisans, lisans ve lisansüstü tüm muhasebe eğitim kademelerinde eğitim gören öğrencilerinin kazanmaları gereken mesleki yetkinlikleri ne düzeyde elde ettiklerinin ve öğrencilerin akademik öz yeterliliklerinin, akademik içsel motivasyonlarının ve muhasebe dersine ilgilerinin mesleki yetkinliklerini elde etmelerini etkileyip etkilemediklerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla bir model oluşturulmuş ve modelin testi için 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinde muhasebe eğitimi alan tüm eğitim kademelerinin son sınıf öğrencilerine 391 adet anket uygulanmış ve elde edilen veriler SPSS programı ile analize tabi tutulmuştur. Yapılan araştırmada muhasebe yetkinliklerinin elde edilmesinde eğitim kademelerine göre farklılık olup olmadığının tespiti için tek yönlü varyans analizi, akademik içsel motivasyon, akademik öz yeterlilik ve muhasebe dersine ilgi değişkenlerinin muhasebe yetkinliklerinin elde edilme düzeylerini etkileyip etkilemediğini belirlemek için ise çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda lisansüstü eğitim kademelerindeki muhasebe öğrencilerinin diğer eğitim kademelerine göre yetkinlik elde etme düzeylerinin en yüksek seviyede olduğu, ortaöğretim eğitim kademesindeki muhasebe öğrencilerinin beklenen yetkinlikleri elde etme düzeylerinin en düşük seviyede olduğu, önlisans öğrencilerinin lisans öğrencilerine göre yetkinlikleri elde etme düzeylerinin ise daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin eğitim kademeleri ile akademik öz yeterlilik, akademik içsel motivasyon ve muhasebe dersine ilgi değişkenleri arasında anlamlı farklılıkların olduğu, ilgili değişkenlerin muhasebe yetkinliğini anlamlı olarak etkilediği ve aralarında pozitif doğrusal ilişki bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in today's information technologies and increasing globalization have created changes in the field of accounting, as in every field. These changes have also changed the competencies expected from professional accountants. Obtaining the competencies expected from professional staff has become one of the most important goals of future professional candidate students. In addition, students' motivation, academic self-efficacy and attitudes are also effective in achieving competencies. The aim of this study is to investigate to what extent all accounting students have achieved the professional competencies they need to obtain within the scope of international accounting education standards and the relationship levels between students' academic self-efficacy, academic intrinsic motivation, interest in accounting course and the achievement of competencies. For this purpose, a model was created and for the test of the model, 391 surveys were applied to senior students of all educational levels studying accounting in Erzurum in the 2022- 2023 academic year and the obtained data were analyzed with the SPSS program. In the research, one-way anova analysis was conducted to determine whether whether there are differences in the acquisition of accounting competencies according to education levels, and multiple linear regression analyzes was conducted to determine whether the variables of academic intrinsic motivation, academic self-efficacy and interest in accounting course affected the acquisition levels of accounting competencies. As a result of the analysis, it was determined that the proficiency level of accounting students at postgraduate education levels was at the highest level compared to other education levels, that the level of accounting students in secondary education attaining the expected competencies is at the lowest level, that associate degree accounting students had higher competency levels than undergraduate accounting students. Also it was determined that there were significant differences between the education levels of the students and the variables of academic self-efficacy, academic intrinsic motivation and interest in the accounting course. İn addition It was determined that the relevant variables significantly affected accounting competence and there was a positive linear relationship between them.