13-14 yaş grubu ergenlerin bilgisayar oyunlarını oynama alışkanlıklarının ve sosyalleşme durumlarının araştırılması: Kütahya ili örneği
The research on 13- 14 age group adolescents' habits of playing computer games and socialising status: The case of Kütahya
  1. Tez No: 345435
  2. Yazar: ZİYA KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sosyalleşme, Bilgisayar Oyunları, Adolescence, Socialization, Computer Games
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde bilgisayar oyunları, ergenlerin hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Ergenlerin, arkadaşlık ve aile iletişimi her geçen gün değişmektedir. Bilgisayar oyunlarının ergenler üzerinde çeşitli etkileri olduğuna ilişkin pek çok araştırma yapılmıştır. Bu tezin temel amacı; 13-14 yaş grubu ergenlerin bilgisayar oyunlarını oynama alışkanlıklarının ve sosyalleşme durumlarının araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda bilgisayar oyunları oynayan ergenlerin sosyalleşme düzeyleri incelenmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Kütahya ilinde örneklem olarak seçilen 365 yedinci ve sekizinci sınıf ortaokul öğrencisine anket uygulanmıştır. Veriler, istatistik programında analiz edilerek bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, bilgisayar oyunlarının ergenlerin aile, okul ve arkadaşlık ilişkilerini dolayısıyla da ergenlerin sosyalleşmesini olumlu ve olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, computer games, have important roles in the lives of adolescents. Adolescents? communication with friends and family are changing day by day. The main purpose of this study is to research 13-14 age group adolescents? habits of playing computer games and their socialising status. For this purpose, the levels of socialization of adolescents who play computer games were examined. To collect data for the research, Kütahya province a questionnaire has been applied to the 365 seventh and eighth grade secondary school students selected as the sample. The data have been analyzed with statistics program and results have been obtained. According to the findings of this research, it has been seen that computer games affect adolescents? family, school and friendship relations, and thus their socialization positively or negatively.