Zamantı Çayı havzası ekoturizm kaynaklarının sürdürülebilir turizm açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the ecotourism resources of Zamantı Stream basin in terms of sustainable ecotourism
- Tez No: 345463
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI YAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Zamantı Çayı Havzası, Sürdürülebilirlik, Ekoturizm Rotası, Zamantı Stream Basin, Sustainability, Ecotourism Route
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışma, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri sınırları içinde yer alan Zamantı Çayı havzası içindeki doğal, tarihi ve kültürel değerlerin sürdürülebilir turizm araçlarından biri olan ekoturizm açısından incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada havzanın fiziki ve beşeri çevre özellikleri ile beraber doğal, tarihi ve kültürel ekoturizm değerleri belirlenmiş ve bu kaynaklara bağlı olarak ekoturizm potansiyeli ortaya konulmuştur. Zamantı Çayı havzasının mevcut ekoturizm değerleri incelenmiş daha sonra ekoturizm potansiyelinin kullanımına yönelik analizler yapılmıştır. Çalışmada mevcut ekoturizm değerlerinin belirlenmesinde literatür taraması, arazi çalışmaları ve anket uygulaması yapılırken, havzadaki mevcut ve potansiyel ekoturizm değerlerinin ve etkinliklerinin haritalanmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılmıştır. Çalışmada, Zamantı Çayı havzasındaki ekoturizm değerlerinin ekonomik kalkınmada önemli bir potansiyel taşıdığı tespit edilmiştir. Ancak turistik tesislerin yetersizliği, alt yapı ve ulaşım imkânlarının zorluğu, tanıtım yetersizliği ve ekonomik kalkınmadaki eksiklikler, ekoturizmin gelişimini yavaşlatmaktadır. Zamantı Çayı havzasında, ekoturizm etkinliklerinin sağlıklı olarak gerçekleştirilebilmesi ve yerel halkın bu etkinliklerden yararlanabilmesi için sürdürülebilir turizm ilkelerine uygun olarak planlama yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study has aimed at analysing the natural, historical and cultural values in Zamantı Stream basin, which is located within the borders of Anatolia and Mediterranean regions, in terms of ecotourism that is one of the tools of sustainable tourism. In the study the characteristics of the physical and human environment of the basin along with natural, historical and cultural ecotourism values were determined and depending on these resources, the potential for ecotourism was propounded. The existing ecotourism values of Zamantı Stream basin were examined and then the analyses were carried out for the use of ecotourism potential in the basin. In the study, literature review, field studies and survey application were used in the determination of the present values of ecotourism. Geographic Information Systems were utilized in the mapping of values and activities of the existing and potential ecotourism in the basin. Ecotourism values in the Zamantı Stream basin were found to have a noteworthy potential for economic development. However, lack of tourist facilities, the difficulty of infrastructure and transport facilities, lack of promotion and advertising, and the shortcomings in the economic development are all retarding the progress of ecotourism in the region. It is essential to do planning in accordance with the principles of sustainable tourism so that the ecotourism activities in the Zamantı Stream basin can be realized healthily and the local community can benefit from them.