The effect of the integration of talking toys on preschoolers' vocabulary learning in English
İngilizce konuşan oyuncakların okul öncesi çocuklarının İngilizce kelime gelişimlerine etkisi
  1. Tez No: 345480
  2. Yazar: BURCU ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN, DOÇ. DR. ÇİLER HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce konuşan oyuncaklar, İngilizce öğretim materyalleri, okul öncesinde İngilizce kelime öğretimi ölçümü, Talking toys, English teaching materials, English vocabulary assessment in early childhood
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Okul öncesi eğitiminde, çocuklara uygun şartların ve materyallerin sağlanması yabancı bir dili kolayca öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu çalışmanın amacı, İngilizce konuşan eğitici oyuncakların bir öğretim materyali olarak okul öncesinde anasınıflarında, İngilizce kelime öğretiminde kullanılmasının, çocukların yabancı dil kelime öğrenimleri üzerinde olumlu etkisinin olup olmadığını cinsiyet değişkenine bağlı olarak incelemektir. Bu çalışma, Ankara?nın Yenimahalle semtinde devlete bağlı bir anaokulunun iki ayrı sınıfında bulunan 48 öğrenci ile yapılmıştır. İlk grup deneysel grup olup, öğretim materyali olarak İngilizce konuşan oyuncaklar kullanılarak ders yapılmıştır. Diğer yandan, ikinci grup kontrol grubu olup, flaş kartlar kullanılarak öğretim yapılmıştır.Veri toplamak amacıyla oluşturulan Kelime Testinin içine yerleştirilmiş kelimeler, gerekli kaynak taraması yapıldıktan sonra ve uygulama yapılacak anaokulunun müfredat programı incelendikten sonra belirlendi. Öğretilmesi hedeflenen kelimeler araştırmacı tarafından geliştirilen resimli kelime testi ile ölçüldü. Uygulanan t-testlerin sonuçları, İngilizce konuşan oyuncakların küçük yaş grubu çocukların İngilizce kelime öğrenimlerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonuçları, İngilizce konuşan oyuncakların sadece çocukları eğlendiren bir araç olarak değil, aynı zamanda temel İngilizce kelimeleri öğretmede bir öğretim materyali olarak da kullanılabileceğini göstermiştir. Çalışmanın sonunda, okul öncesi, yabancı dil öğrenimi, yabancı dil testi ve değerlendirme gibi alanlara ışık tutacak bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Appropriate conditions and suitable materials can inspire young children to learn a new language effortlessly. The present study attempted to investigate the effects of English talking toys as teaching materials on vocabulary learning of very young learners (VYL) based on their gender. The study was conducted at one of the public preschools in Yenimahalle/Ankara with 48 five-year old children from two classes. The first group of students was the experimental group and they were instructed using English talking toys as a teaching material. On the other hand, the other class was the control group and was instructed using flashcards. The target vocabulary for this study, which was incorporated into a Vocabulary Checklist Test, was developed after a close scrutiny of the relevant literature (i.e. vocabulary learning in young learners) and examination of the theme-related curriculum employed in the chosen preschool. To assess preschoolers' learning of target words in English, a new Vocabulary Checklist Test was developed by the researcher. The results of a series of t-tests showed that the class instructed with English talking toys performed better on both receptive and expressive/productive vocabulary. The results also indicated that there was not any significant difference between males and females in terms of the effect of English talking toys on preschool children's vocabulary learning. The findings suggest that English talking toys are not only used for entertainment and recreational purposes, they can also be used as teaching material particularly when it comes to teaching basic English vocabulary. The current study contributed to areas such as early childhood education, foreign/second language learning, foreign language testing and evaluation.