An investigation of the relationship between preschoolers' reading attitudes and home literacy environment
Okul öncesi dönemi çocuklarının okumaya karşı tutumları ile ev içi okuryazarlık ortamının ilişkisinin araştırılması
- Tez No: 345481
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN, PROF. DR. DOUGLAS K. HARTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okumaya Karşı Tutum, Ev İçi Okuryazarlık Ortamı, Okul Öncesi Çocuklarının Okuma ile Algıları, Reading Attitudes, Home Literacy Environment, Preschool Children's Perceptions of Reading
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi dönemi çocuklarının okumaya karşı tutumları ile ev içi okuryazarlık ortamının ilişkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca bu çalışma kapsamında çocukların okumaya karşı tutumları ölçeğinden aldıkları puanlara göre okuma ile ilgili algıları incelenmiştir.Çalışmaya Ankara ili merkezinde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5 yaş grubu 261 çocuk ve bu çocukların aileleri katılmıştır. Çalışmada veriler araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme soruları, demografik bilgi formu, Okul Öncesi Dönemi Çocukların Okumaya Karşı Tutumları Ölçeği (Saracho, 1986) ve Ev İçi Okuryazarlık Ölçeği (Umek ve ark., 2005) ile toplanmıştır. Anketler İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmiş ve pilot çalışması ile anketlerin geçerlik ve güvenirlikleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda çocukların okumaya karşı tutumları ile ev içi okuryazarlık ortamları arasında pozitif yönlü orta derecede ilişki olduğu bulunmuştur. Çocukların okumaya karşı tutumları ve ev içi okuryazarlık ortamlarının bazı demografik değişkenler açısından farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca, okumaya karşı tutumları daha yüksek olan çocukların okuma algıları ile ilgili sorulan sorulara daha detaylı ve net cevaplar verdikleri, yazının anlam taşıdığından, harflerden ve harflerin okumayı öğrenme sürecinde ki yerinden bahsettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between preschool children?s reading attitudes and their home literacy environment. In addition, children?s perceptions of reading in terms of their reading attitudes were examined as a part of this study.The sample of this study consisted of 261 parents and their 5 year-old children who were enrolled preschool in Ankara, Turkey. The data of this study were collected through child interviews, demographic information forms, and the following questionnaires: the Home Literacy Environment Questionnaire (Umek et al., 2005) and the Preschool Children Reading Attitudes (Saracho, 1986) questionnaire. These questionnaires were both translated into Turkish, and statistical analyses were conducted to control for validity and reliability issues through a pilot study.The results of the study showed that there was a statistically significant relationship between preschool children?s reading attitudes and their home literacy environment. In addition, the study revealed there were some differences in children?s reading attitudes and their home literacy environment in regards to demographic variables. Furthermore, the study demonstrated that children who have more positive reading attitudes tended to give clearer and more detailed responses to questions and were more aware that writing contains messages. In addition, those children mentioned letters and the role of letters in the learning to read process.