Intergenerational transmission of maternal war-related trauma experiences to their offspring's well-being among Turkish Cypriots: Mediator role of parenting styles
Kıbrıslı Türk annelerin savaşla ilgili travma deneyimlerinin çocuklarının iyilik-hallerine kuşaklararası aktarımı: Ebeveynlik stillerinin aracı rolü
- Tez No: 345483
- Danışmanlar: PROF. DR. A. NURAY KARANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: War-trauma, intergenerational transmission, parenting styles, well-being, Savaş travması, kuşaklararası aktarım, ebeveynlik stilleri, iyilik-hali
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışması annelerin savaşla ilgili travma deneyimlerinin çocuklarının şu anki psikolojik iyilik-hallerine olası aktarımını Kıbrıslı Türkler arasında araştırmayı amaçlamaktadır. Bu olası aktarımda annelerin ebeveynlik stillerinin aracı rolü incelenmiştir. Bu ilişkiyi araştırmak üzere, 168 Kıbrıslı Türk anne ve çocuğuna farklı anket setleri verilmiştir. Anneler savaş travmasına maruziyetlerini Savaş Travmasına Maruz Kalma Ölçeği üzerinden 1963-74 Kıbrıs Savaşını göz önünde bulundurarak rapor etmiş; çocukları ise annelerinin çocuk yetiştime stilleri için ?Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği? ni doldurmuş ve kendi baş etme stillerini, kişilik özelliklerini, yaşam doyumlarını ve psikopatolojik hallerini Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri üzerinden rapor etmişlerdir. Katılımcıların yaşı anneler için 45-72, çocukları için ise 18-38 arasında değişmektedir. Annenin algılanan çocuk yetiştirme stillerinin aracı rolü ve çocukların yaşam doyumları ve semptomatoloji düzeylerini belirleyen değişkenler analiz edilmiştir. Sonuçlar annenin savaş travmasına maruz kalma geçmişinin çocuğun psikolojik iyilik haline olumsuz olarak yansımadığını gösterse de; çocuğun yaşam doyumunun önemli ölçüde annenin savaş travmasına maruz kalmasıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, annenin savaş travmasına maruz kalmasının çocuk yetiştirme davranışları üzerinde etkili olduğu; bu çocuk yetiştirme tutumlarının da çocuğun baş etme stratejilerini yordadığı saptanmıştır. Sonuçlar ilgili literatür göz önünde bulundurularak tartışılmış ve klinik uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current thesis aimed to study the possible intergenerational transmission of war-related trauma experiences of mothers on their offspring's current psychological well-being among Turkish Cypriots. The mediator role of mother's parenting styles within this possible transmission was investigated. In order to examine this relationship, 168 Turkish Cypriot mothers and their child was given different sets of questionnaires. The mothers reported their war-trauma exposure on War-Trauma Exposure Scale regarding 1963-74 Cyprus Conflict; whereas the offspring completed Measure of Child Rearing Styles for their mother's child-rearing styles, and they reported their coping styles, personality traits, life satisfaction and symptomatology on Turkish Ways of Coping Inventory, Basic Personality Traits Inventory, Satisfaction with Life Scale and Brief Symptom Inventory. The age of the participants was ranging between 45-72 for mothers and 18-38 for the offspring. The mediator role of perceived maternal child-rearing styles and the predictors of child's life satisfaction and symptomatology were analyzed. Results indicated that despite the maternal war-trauma exposure history was not reflected on their offspring in terms of psychopathology; the child's current satisfaction with life is significantly linked to maternal history of war-related trauma exposure. Moreover, the mother's exposure to the war-trauma was found to be effective on their child-rearing practices that in turn predicted the offspring's coping strategies. The findings of the study are discussed regarding the relevant literature and the clinical implications were drawn.