Effects of authentic leadership on performance through the mediating roles of trust in leader and work engagement
Otantik (özgün) liderlik tarzının yöneticiye güven ve işe tutkunluk aracı değişkenleri yoluyla performans üzerine etkisi
- Tez No: 345482
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Authentic Leadership, Trust in Leader, Trustworthiness, Performance, Work Engagement, Özgün (Otantik) Liderlik, Yöneticiye Güven, Güvenilirlik, Performans, İşe Tutkunluk
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, yöneticiye güven ile işe tutkunluk aracı değişkenler iken, özgün (otantik) liderlik ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Veriler 103 çalışan ve 45 yöneticiden toplanmıştır. Çalışanların 49?u (%47.6?sı) özel, gerisi kamu sektöründe çalışmaktadır. Çalışanların %54,4?ü kadın gerisi erkektir, yaşları 21 ile 58 arasında olup (M = 32.49, SD = 6.55), yöneticileriyle çalıştıkları süre bir ay ile 11 yıl arasında değişmektedir (M = 1.83; SD = 2). Yöneticilerin 26?sı (%57.8) özel, 19?u (%42.2) kamu sektöründe çalışmaktadır ve 17?si kadın (%37.8) 24?ü erkektir (%53.3). Yaşları 32 ile 51 arasında değişen yöneticilerin (M = 41.59; SD = 5.13) yöneticilik deneyimleri 10 ay ile 25 yıl arasındadır (M = 7.55, SD = 6.90). Dört yönetici demografik sorulara yanıt vermemiştir. 103 çalışan ve 45 yöneticiden, 84 çalışan 39 yönetici ile eşleştirilebilmiştir. Önerilen hipotezleri test etmek için bir dizi regresyon ve aracı model analizi yürütülmüştür. Sonuçlar, özgün liderliğin yardımseverlik, sağlam-karakter, yöneticiye güven, işe tutkunk, görev performansı ve örgütsel vatandaşlık davranışını yordadığını göstermiştir. Güvenilirlik özelliklerinden yardımseverlik ve sağlam-karakterin yöneticiye güveni yordadığını ancak özgün liderlik ve yöneticiye güven ilişkisinde sadece yardımseverlik aracılık etmiştir. Yöneticiye güven hem görev performansını hem de örgütsel vatandaşlık davranışını yordamıştır ama özgün liderlik ile performans sonuçları arasındaki ilişkiye aracılık etmemiştir. İşe tutkunluk değişkeninin, özgün liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisinde aracılık etkisi vardır. Özgün liderlik, çalışan performansını dönüşümcü liderlik tarzının ötesinde yordamamıştır. Ek analizler yardımseverlik, sağlam-karakter ve yöneticiye güven aracı iken, özgün liderlik ile performans sonuçlarını sadece yardımseverliğin yordadığını göstermiştir. Bulgular, çalışmanın kısıtları, yöneticiler ve gelecekteki araştırmalar için önerilerle birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the relationship between authentic leadership and follower performance where trust in leader and work engagement served as mediators. Data were gathered from 103 employees and 45 of their supervisors. Forty-nine (47.6%) employees were from private and the rest was from public sector, their ages ranging between 21 and 58 (M = 32.49, SD = 6.55). 54.4% of the employees were women. Twenty-six supervisors (57.8%) were from private and the rest was from public sector. Seventeen supervisors were women (37.8%) with the age between 32 and 51 years (M = 41.59; SD = 5.13). Four supervisors did not answer any demographic question. Out of original sample, 84 employees were matched with 39 supervisors. Series of regression analyses were conducted to test the proposed hypotheses. Results indicated that authentic leadership predicted benevolence, integrity, trust in leader, work engagement, task performance and organizational citizenship behavior (OCB). Benevolence and integrity predicted trust in leader but only benevolence mediated the relationship between authentic leadership and trust in leader. Trust in leader predicted both performance outcomes, but did not have a mediating effect. Work engagement mediated authentic leadership and OCB relationship. The authentic leadership did not predict performance outcomes, over transformational leadership. Additionally mediation effects of benevolence, integrity and trust in leader were investigated for the relationship between authentic leadership and performance outcomes, benevolence appeared as the only mediator. The results are discussed along with limitations, practical implications and suggestions for future research.