The effects of mortality salience and body-related social norms on attitudes towards diet pills: A terror management health model perspective
Ölümlülük farkındalığı ve bedenle ilgili sosyal normların zayıflama haplarına yönelik tutumlar üzerindeki etkisi: Dehşet yönetimi sağlık modeli bakış açısı
- Tez No: 345488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BOZO İRKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zayıflama hapları, ölümlülük farkındalığı, bedene ilişkin sosyal normlar, dehşet yönetimi sağlık modeli, Diet pills, mortality awareness, body-related social norms, terror management health mode
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dehşet Yönetimi Sağlık Modeline (DYSM) göre, ölümlülük farkındalığı bilinç dışı düzeyde aktive edildiğinde, sağlığa yönelik kararların kişilerin içselleştirdikleri kültürel değerlere göre şekilleneceği belirtilmiştir. Bu kültürel normun özelliğine göre, sağlığa yönelik bir kararın sağlığa zararlı ya da yararlı sonuçlar doğurabileceği öne sürülmüştür. Bu proje çalışmasının amacı DYSM?i çerçevesinde, son yıllarda kullanımı oldukça yaygın olan sağlığa zararlı kilo verme yöntemlerinden zayıflama haplarını kullanmaya yönelik motivasyonların incelenmesi olmuştur. Bu amaçla, öncelikle Zayıflama Haplarına Yönelik Tutum Ölçeği (ZHTÖ) geliştirilmiştir. Sonrasında ise, araştırma sonuçları göstermiştir ki; katılımcılardan dış görünümlerini sosyal normlara göre değerlendirme eğilimi yüksek olan katılımcıların, bu eğilimleri düşük olanlara göre bilinç dışı ölümlülük farkındalığına uğradıklarında zayıflama haplarına yönelik daha olumlu tutum bildirmişlerdir. Bu sonuçların sağlığa zararlı davranışların bilinç dışı ölümlülük farkındalığı ve içselleştirilmiş kültürel normların birlikte etkisi ile ortaya çıktığına kanıt sayılabileceği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra, bu çalışma kapsamında bilinç düzeyindeki ölümlülük farkındalığı ve bedene ilişkin sosyal normların zayıflama haplarına karşı olan tutumlar üzerindeki etkileri de sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
According to the terror management health model (TMHM), when mortality concerns are unconsciously activated, health related decisions are expected to be shaped by cultural values that are internalized by individuals. Depending on the norm, this could result in health defeating or facilitating outcomes. The aim of the current research was to use TMHM as a theoretical framework to investigate reasons behind using diet pills, one of the most popular and unhealthy weight control methods. Therefore, firstly, a scale measuring attitudes towards using diet pills (SADP) was developed. Then, the main study was conducted. According to the results of the main study, after mortality salience was unconsciously primed, women, who indicated more tendecy to evaluate their physical appearence by body relavent social norms, showed more positive attitudes towards using diet pills as compared to women, who reported less tendecy to evaluate their physical body by body relavent social norms. The results provided evidence for health defeating outcomes due to the interaction between unconscious mortality awareness and internalized cultural values. Additionally, the effects of conscious mortality awareness and perceived body-related social norms on attitudes towards using diet pills will be presented. Finally, factors associated with using diet pills will also be demonstrated in this study.