The well-being of siblings of patients with schizophrenia: An evaluation within the transactional stress and coping model
Şizofreni hastalarının kardeşlerinde psikolojik iyilik halinin stres ve başa çıkma modeli ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 345487
  2. Yazar: MUAZZEZ MERVE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni hastalarının kardeşleri, şizofreni, psikolojik iyilik hali, baş etme, well siblings, schizophrenia, well-being, social support, coping
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Şizofreni, sadece hastaları değil aynı zamanda hastanın yakınındakileri ve aileleri de etkileyen kronik bir ruhsal rahatsızlıktır. Bugüne dek yapılan bilimsel çalışmalar ve psikolojik müdahaleler anne babalar üzerine odaklanırken, şizofreni hastalarının kardeşleri ihmal edilmiş bir grup olagelmiştir. Bu çalışmada, şizofreni hastalarının kardeşlerinin psikolojik iyilik halleri, Lazarus ve Folkmanın Stres ve Başa Çıkma Kuramı dahilinde incelenmiştir. Çalışmaya 103 şizofreni hastasına sahip kardeş katılmıştır. Çalışmaya katılan şizofreni hastalarının kardeşlerine Sosyodemografik Bilgi Formu, Psikolojik İyilik Hali Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Zarit Bakıcı Yükü Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Baş Etme Yolları Ölçeği ve Algılanan Anne Baba Tutumları Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, anneden algılanan korumacı tutumunun, algılanan sosyal desteğin, problem odaklı baş etme ve dolaylı baş etme stratejilerinin sağlıklı kardeşlerde psikolojik iyilik hali ile ilişkili olduğuna işaret etmektedir. Psikolojik iyilik halinin önemli göstergelerinden biri olan benlik saygısı da, cinsiyet, bakıcı yükü, anneden algılanan reddedilme, korumacılık ve ılımlı tutum ile babadan algılanan reddedilme ve ılımlı tutum, algılanan sosyal destek, dindarlık, problem odaklı ve dolaylı baş etme stratejileri ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, yapılan çalışmada problem odaklı baş etme stratejisi ile sosyal desteğin bakıcı yükü ve psikolojik iyilik hali arasında aracı bir rolü olduğu ve sosyal desteğin aynı zamanda bakıcı yükünün moderatorü olduğu saptanmıştır. Stres ve Başa Çıkma Modeli ışığında değerlendirildiğinde, şizofreni hastalarının kardeşlerinde algılanan sosyal desteğin ve problem odaklı baş etme stratejisinin önemi doğrulanmıştır. Bu bağlamda, şizofreni hastalarının kardeşleri için sosyal destek sağlanması ve problem odaklı baş etme stratejilerini güçlendirmeyi hedefleyen klinik çalışmalar geliştirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a chronic mental illness which strongly affects not only schizophrenia patients, but also their families and close relatives. So far, family research on patients with schizophrenia has focused on parents, but has neglected siblings.The present study aims to evaluate the well-being of the siblings of patients with schizophrenia within the Lazarus & Folkmans Transactional Coping and Stress Model. The sample consisted of 103 well siblings of schizophrenia patients. In the present study Socio-demographic Information Form, Subjective Well-being Scale, Rosenberg Self-esteem Scale, Zarit Caregiver Burden Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale, Religiousness Scale, Ways of Coping Scale and, Shortened Perceived Parental Rearing Styles Form were administered to the well siblings. The results of the present study revealed that wellbeing was found to be associated with perceived mother over-protection by well siblings, social support, problem-focused coping, and indirect coping. Self-esteem which is a strong indicator of well-being as the second outcome measure was found to be predicted by gender, burden, perceived mother rejection, father rejection, mother over-protection, mother warmth, father warmth, religiousness, problem-focused coping, and indirect coping. Furthermore, social support was found to be as a moderator variable between burden and well-being; and two mediators of burden were determined which are problem-focused coping and social support. In the framework of Stress and Coping Theory, the significance of perceived social support and ways of coping of well siblings were validated. Social support seems to be very important factor for well-being and self-esteem of the well siblings. It moderates burden, moreover it mediates the relationship between burden and wellbeing. Therefore, siblings should be provided social support as well as their problem focused coping strategies should be strengthened