Buhari ve Müslim hadisleri çerçevesinde Hz. Peygamber'in nezaket ve zarafeti
Bukhari and Muslim hadiths about courtesy and elegance of the Prophet
  1. Tez No: 345500
  2. Yazar: ELİF KOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, aile, çocuk, kadın, erkek, bedevî, din, nezaket, zarafet, incelik, edep, adalet, müsamaha, hoşgörü, iffet, ilgi, duyarlılık, vefa, lâtife, iltifat, The Prophet, spouse, family, children, women, men, Bedouin, religion, kindness, grace, delicacy, decency, fairness, tolerance, chastity, interest, awareness, loyalty, pleasantry, compliment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İnsanın bireysel ve toplumsal alanda huzurlu olabilmesi adına sosyal ilişkilerinin nezaket ve zarafet sınırları içerisinde olması büyük bir önem arz eder. Bu yönüyle Hz. Peygamber (s.a.v) insanlar için en güzel örnektir. Bu çalışmada Buhârî ve Müslim hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.v)?in nezaket ve zarafet içeren davranışları ele alınmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında konuyla ilgili kavramlar tanımlanmıştır. Birinci bölümde Hz. Peygamber (s.a.v)?in aile ilişkilerinde nezaket ve zarafet örnekleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise Hz. Peygamber (s.a.v)?in beşeri ve sosyal ilişkilerinde nezaket ve zarafet örnekleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to be peaceful in individual and social area, social relations of humans must be within the boundaries of civility and grace. This aspect of the Prophet (peace be upon him) is the most beautiful example for people. In this study, based on the hadiths of Bukharı and Muslim, the behaviours of the prophet that contains kindness and grace are analised. The work consists of two parts. Concepts are described in the introduction of this thesis. In the first chapter, the examples of how the Prophet behaved his family with kindness and grace are examined. In the second chapter, how the Prophet was kind and graceful in his social relations is examined.