Sahihayn hadisleri çerçevesinde sahabe söz ve davranışlarına karşı Hz. Peygamber'in tavrı
Sahihayn hadiths about courtesy and elegance of the Prophet
  1. Tez No: 345501
  2. Yazar: FATMA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, sahabe, söz, davranış, tavır, tutum, istek, öneri, itiraz, sözlü tepki, beden dili, takdir etme, hoşgörme, açıklama, onaylama, merhamet etme, misal verme, benzetme, gönül alma, müjdeleme, değer verme, tebessüm etme, terk etme, doğruyu gösterme, darılmama, müdahale, ödüllendirme, kızma, azarlama, kınama, uyarma, cezalandırma, susma, aile, çocuk, kadın, erkek, bedevî, The prophet, companion, word, behavior, attitude, request, suggestion, objection, verbal reaction, body language, to appraise, to tolerate, to elaborate, to mercy, to exemplify, toliken, to atone, to herald, to value, to smile, to abandon, to correct, nohard feelings, intervention, to award, to become angry, to scold, to reproach, to warn, to punish, to keep silent, partner, family, child, woman, man, bedouin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
İnsanın bireysel ve toplumsal alanda huzurlu olabilmesi adına sosyal ilişkilerinde ölçülü olması büyük bir önem arz eder. Bu yönüyle Hz. Peygamber (s.a.v) insanlar için en güzel örnektir. Bu çalışmada Sahihayn hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.v)?in sahabe söz ve davranışlarına karşı tavır ve tutumları ele alınmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sahabenin istek, öneri, itirazlarına karşı Hz. Peygamber (s.a.v.) tavrını içeren örnekler incelenmiştir. İkinci bölümde sahabenin kınama gerektirmeyen hallerine karşı Hz. Peygamber (s.a.v)?in tavırları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise sahabenin olumsuz söz ve davranışlarına karşı Hz. Peygamber (s.a.v.)?in tavırlarını içeren örnekler incelenmiştir. Çalışmada konuyla ilgili kitap, makale ve tezlerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
For humans to be peaceful in individual and societal areas, being moderate in social relationships is of importance. The prophet (pbuh) is the ultimate exemplar in this respect. In this study, the prophet (pbuh)?s attitudes toward the words and behaviors of his companions as they are in the sahihayn hadiths were examined. The study consists of three sections. In the first section, the prophet (pbuh)?s attitudes toward the requests, suggestions, and objections of the companions were examined. In the second, the prophet (pbuh)?s attitudes toward the actions of the companions that do not require reproach were examined. Finally in the third section, the examples of the prophet (pbuh)?s attitudes toward the negative words and behaviors of the companions were examined. Books, articles, and thesis on the topic were used in the study.