Cümle bilgisi açısından Reşat Nuri Güntekin'in Yeşil Gece adlı romanı üzerine bir inceleme
An analysis on Reşat Nuri Güntekin's novel named as Yeşil Gece according to syntax
  1. Tez No: 345571
  2. Yazar: GÜLÇİN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAZIM KARABÖRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reşat Nuri Güntekin, Yeşil Gece Romanı, Cümle Bilgisi, Kelime Grupları, Cümle Ögeleri, Cümle Çeşitleri, Reşat Nuri Güntekin, The Novel Yeşil Gece, Syntax, Word Groups, Sentence Units, Sentence Types
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Dil; millî birliği ve beraberliği sağlayan, bir topluluğu 'millet' yapan, kültürün geçmişten geleceğe aktarılmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Böylesine önemli bir unsur olan dil, gelecek nesillere kurallarıyla öğretilmeli ve özenle hazırlanan eserlerle geliştirilmeye çalışılmalıdır. Dil bilgisi çalışmalarında önemli bir yere sahip olan cümle bilgisi konusu, yeterince işlenmemiştir. Cümle bilgisi konusunda çalışma yapan sayılı ilim adamlarının görüş farklılıklarının ortadan kaldırılabilmesi, ancak itinayla yapılacak çalışmaların fazlalığıyla sağlanabilecektir. Türk dilbiliminin gelişmesine katkı sağlayan dilcilerin görüşleri esas alınarak Reşat Nuri Güntekin' in Yeşil Gece adlı romanı üzerinde cümle bilgisi konusunda çalışılmıştır. Romanda geçen cümleler, ulaşılabilen kaynaklar incelenerek benimsenen görüşler doğrultusunda çeşitli bakımlardan sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir. Yeşil Gece romanı kelime grupları, cümle ögeleri, cümle çeşitleri bakımından sınıflandırılmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is an important element that supplies national unity and solidarity, forms a community as a nation, allows to transfer the culture from past to future. Language, being such an important mean, should be taught with its rules and should be tried to be improved with the works prepared meticulously. Syntax subject which has an important place on grammar studies hasn't been discussed sufficiently. Eliminating the divergence between limited scientists who have studied on syntax subject can be supplied only with excess of the studies to be done with care. It has been studied on syntax subject in Reşat Nuri Güntekin's novel named as Yeşil Gece through being based on linguists' points of view who contribute on improving of Turkish Linguistics. Sentences in the novel have been evaluated and have been classified with various points towards adopted views by examining the source that can be reached. The word groups of Novel Yeşil Gece have been classified and evaluated according to sentence units and sentence types.