Hz. Peygamber'in (sav) Ehl-i Beyt eğitimi
- Tez No: 345570
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EĞRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: The Prophet (peace be upon him), Sunnah, Ahl al-Bayt, education and training, notification
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Hz. Peygamber (sav) peygamberlik vazifesi ile görevlendirildiği zaman, Arap Yarımadası dini hayat ve eğitim açısından sıkıntılı bir dönem yaşıyordu. Buna paralel olarak dönemin aile yapısı ve değerleri de yıpranmıştı. Hz. Peygamber (sav) tebliğ ve eğitim işine kendi ailesinden başladı. Hz. Hatice (ra) ve çocukları İslam?ı ve O?nun (sav) peygamberliğini kabul edip destek oldular. Bir peygamber bekleyişinde olan insanlar, Hz. Peygamber?in (sav) vazifesini yapmasına engel olmak istediler. Çetin bir eğitim ve irşat vazifesi eziyet ve hor görmelerin gölgesinde başladı. İlk Müslümanlar zorluklara göğüs germede O?na (as) destek olmaktan bir an geri durmadı. Aile fertlerinden başlayan eğitim ve öğretim faaliyetleri her türlü zorluk ve engellemelere rağmen aralıksız devam ediyordu. Mekke?den hicretle gidilen her yerde insanlara İslam?ın tanıtılması ve eğitim hizmetleri aralıksız olarak devam ediyordu. Hz. Peygamber (sav) Medine?de eğitim ve irşada ağırlık vermiş, imkanlar hazırlamış, kıyamete kadar neslinin devam edeceği torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin?i, diğer torunu Hz. Ümâme?yi ve Hz. Üsâme?yi itina ile yetiştirerek örnek bir terbiye modeli olmuştur. Hz. Ali (kv) ve Hz. Fatıma?ya (ra) daima rehber bir baba olmuş, ümmetine emanet ettiği Ehl-i Beyt neslinin ataları olmalarının gerektirdiği gibi bir dini hayat yaşamayı öğretmiştir. Hz. Peygamber?in (sav) hanesi bir okul gibi Ashab?ı yetiştirmiş, özellikle kadınlar peygamber eşlerinden dini en ince noktalarına kadar öğrenmişlerdir. Medine her yönüyle bir eğitim merkezi haline gelerek bütün Arap Yarımadası?na rehberlik yapmış; kabileler, Hz. Peygamber?e (sav) heyetler göndererek İslam?a girmiş ve beldelerine beraberlerinde öğretmenlerle dönmüşlerdir. Hz. Peygamber (sav) nübüvveti süresince bütün zamanını eğitim, irşad ve tebliğe adamıştır. Az sayıda okuryazarı olan bu coğrafyada, en başta Hz. Ali (kv) olmak üzere Ehl-i Beyt?i ve eğitilmiş, Allah (cc) korkusu ile dolu, kul hakkına saygılı binlerce Ashab?ı yetiştirmiştir. Ümmeti?ne Kur?an?ı, Sünnet?ini ve Ehl-i Beyt?ini emanet edip vazifesini tamamlamıştır. Anahtar Sözcükler. Hz. Peygamber (sav), Sünnet, Ehl-i Beyt, Eğitim-öğretim, Tebliğ.
Özet (Çeviri)
When the Prophet (peace be upon him) appointed to serve as the prophetic, the Arabian Peninsula were living a troubled period in terms of education and religious life. In parallel with this, the family structure and values of the period were burn out. The Prophet (peace be upon him) started this notification and education work from his own family. Hz. Khadija (ra), and her children accepted Islam and his prophet hood. People who were waiting of a prophet, wanted to avoid the Prophet to make his duty. The Arduous task of showing the true path (irsad) and education started under the shadow of grind and contempt. The first Muslims beared liabilities and did not stop backward for a moment on supporting Him. The education and training activities which started with the family members carried out in spite of all difficulties and obstacles without a respite. Emigrated to anywhere from Mecca, the introduction of Islam to the people and education services continued without interruption. The Prophet (peace be upon him) in Medina, had focused on education and irsad, prepared facilities and has been an exemplary model of training to his grandchildren Hassan and Hussein who will continue his generation until the Day of Judgment as well as other grandchildren Osama and Umame. He (peace be upon him) had always been a counselor to Hz. Ali (kv) and Hz. Fatıma and taught to his ummah to live a religious life as required to be the ancestors of Ahl al-Bayt generation He entrusted. The households of Prophet Muhammad (peace be upon him) educated Ashab such as a school, especially women learned the finer points of religion very detailed from the wives of the prophet. Medina, becoming a training center in every aspect guided all the Arabian Peninsula. Tribes entered Islam by sending delegations returned to the resorts with the teachers. The Prophet (peace be upon him) dedicated his whole time on irsad and notification during the prophethood. While there were very little literate people in this region, He educated thausands of Ashab filled with the fear of Allah and with respect to the share foremost Ali (kv) from the Ahl al-Bayt. After completing his duty, he entrusted the Kur?an, Sunnah and Ahl al-Bayt to his Ummah.