İlköğretim 4. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ünitelerinin aktif öğrenme yöntemlerine göre işlenişi
4'th grade elementary course in religious culture and ethics according to active learning methods in the handling of educations
- Tez No: 345572
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EĞRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Öğretim, Aktif öğrenme, Yöntem, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Schooling, Active learning, method, Religious culture and ethics course
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yıllarda dünya çapında yaygınlaşan, etkin bir eğitim sistemi haline gelen yaşayarak öğrenme olarak özetlenen aktif öğrenme yöntemleri, eğitim-öğretimde sıkça uygulanmaktadır. Aktif öğrenme yöntemleri öğrenme sürecinde zamanın ve performansın en iyi şekilde kullanılıp en üst düzey verimin alınabilmesini sağlamaktadır. Soyut kavramları içeren din kültürü dersi konularının aktif öğrenme yöntemleriyle işlenmesi, dersin zevkli hale gelmesini ve kavramların daha kolay öğrenilmesini sağlayacaktır. Bu çalışmadaki amacım, 4. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ünitelerinin günümüzün en önemli eğitim öğretim anlayışlarından olan aktif öğrenme yöntemleriyle işlenebileceğini, bu yöntemle din kültürü konularının daha hızlı ve kalıcı öğretilebileceğini göstermektir. Çalışmam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, aktif öğrenmenin ne olduğu, faydaları ve yöntemlerin bir kısmı tanıtılmıştır. 2. bölümde, anlatılan yöntem ve tekniklerden bazıları 4. sınıf Din Kültürü dersinin ünitelerine uygulanmaya çalışılmıştır. Çalışmamın son bölümünde, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde aktif öğrenme yöntemlerinin uygulanabilirliği, uygulamada karşılaşılan sorunlar anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years active learning a method which has become an effective education system is often being applied in education and schooling. It is outlined as an experiential learning and rapidly becoming widespread worldwide. Active learning methods in the learning process is providing the best use of time and performance and output that can be obtained of the highest level. Active learning methods will enable religious culture course that involves abstract concepts become an enjoyable and easier to learn. Intention of this study is to make people believe that with active learning methods which has become today?s most important education and training comprehension 4'th grade religious culture and ethics course will make the lesson fast moving and long lasting. My study is formed 3 sections. In the first section, what is an active learning, its benefits and a part of methods is introduced. In the second section some of the methods and techniques described have been applied in 4?th grade religious culture course?s unit?s. In the last section of my study, applicability of active learning methods in religious culture and ethics course, and problem encountered in practise was reflected.