Constructing local masculinities: A case study from Trabzon, Turkey
Erkekliklerin yereldeki inşası: Trabzon, Türkiye örneği
  1. Tez No: 345589
  2. Yazar: MEHMET BOZOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. F. UMUT BEŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkeklikler, Ataerkillik, Feminizm, Trabzon, Türkiye, Masculinities, Patriarchy, Feminism, Trabzon, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu tez Trabzon'da erkekliklerin toplumsal inşasını (pro)feminist bir yaklaşımla incelemektedir. Çalışmanın temel varsayımı, erkekliklerin yerel dinamiklere dayanarak toplumsal yollardan kuruluyor oluşudur. Bunu incelemek için, Trabzon'da erkekliklerin inşasını son dönemde en çok etkileyen üç izlek ortaya konulmuştur. Bunlar, erkeklerin duyguları ve cinsel yaşamları, erkeklerin aileleri ve ev içi yaşamları, ve sağ siyasetler ve Trabzonspor fanatizmidir. Kentte erkekliklerin toplumsal inşasını incelemek için, feminist metodolojiyi temel alan nitel bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması, Ağustos 2010 ile Ekim 2011 arasında Trabzon şehir merkezinde farklı toplumsal çevrelerden erkeklerlegörüşülerek gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma erkeklerin yukarıda anılan üç izleğe dair deneyimlerinin muhafazakar ve ataerkil erkekliklerin inşasına katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the social construction of masculinities in Trabzon, with a (pro)feminist approach. This study is based on the assumption that masculinities are socially and contextually constructed grounding on the local dynamics. In order to examine that, I identified and focused on three trajectories in Trabzon that have largely affected the social construction of masculinities in the last two decades. Those are the men's emotional and sexual lives, men's families and the domestic lives and rightist politics and football fanaticism of Trabzonspor. In order to investigate the social construction of masculinities in the city, a qualitative field research, based on feminist methodology was conducted. The field research was conducted between August 2010 and October 2011 by making interviews with men from different social milieu, in Trabzon city centre. This study presents that the men's experiences of three trajectories noted above contributed the construction of conservative and patriarchal masculinities in Trabzon.