Suicide and modernity: Philosophical suicide as a potential form of resistance to the primacy of life in modern times
İntihar ve modernite: Hayatın modern zamanlardaki önceliğine karşı potansiyel bir direniş formu olarak felsefi intihar
  1. Tez No: 345588
  2. Yazar: BURCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ADNAN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşcu Düşünce, Modernite, Felsefi İntihar, Direniş, İntihar, Existentialist Thought, Modernity, Philosophical Suicide, Resistance, Suicide
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezin temel amacı intiharın, yaşamı en temel ve koşulsuz olumluluk; ölümü ise yaşamın mutlak karşıtı olarak empoze eden, modernite tarafından ele alınış biçimini analiz etmektir. Burada, hayat ve ölümün birbirini dışlaması Foucault'nun modernite eleştirisi rehberliğinde düşünülmüştür. Böylece, intiharın; hayatın modern zamanlardaki önceliğine bir direniş olma potansiyeli Foucaultcu bir çerçevede tartışılmıştır. Bu noktadan hareketle, hayatın önceden verili ve koşulsuz olumlamasına karşı direnmede, intiharın diğer formlarından daha radikal bir potansiyele sahip özgün bir formu vurgulamak için, felsefi intihar varsayımsal kategorisi varoluşçu felsefeden ilham alarak tanımlanmıştır. Bu çerçevede, felsefi intiharın varsayımsal bir kategori olarak özgünlüğü, modernite tarafından kabul viiettirilmeye çalışılan varoluş biçimine karşı direnmedeki radikal potansiyeline odaklanılarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this thesis is to analyze the consideration of suicide by modernity which imposes life as the most essential and unconditional affirmation and death as the absolute opposite of life. Herein, the mutual exclusiveness of life and death is considered under the guidance of Foucault's critique on modernity. Thus, the potential of suicide as a resistance to the primacy of life in modern times is discussed in a Foucauldian framework. From this point forth, with inspiration from existentialist thought, a hypothetical category of philosophical suicide is defined to emphasize a peculiar form which has a more radical potential to resist the pre-given and unconditional affirmation of life than any other form of suicide. Within thisvframework, the peculiarity of this hypothetical category of philosophical suicide is discussed by focusing on its radical potential to resist the mode of existence dictated by modernity.