Conscientious objection in Turkey: A case of emancipatory-critical security thinking and practice
Özgürleştirici-eleştirel bir güvenlik anlayışı ve uygulaması örneği olarak Türkiye'de vicdani red
- Tez No: 345596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZANA ÇITAK, DOÇ. DR. PINAR BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Güvenlik Çalışmaları ve özgürleşme, faillik, eylem, Türkiye, Vicdani Red, Critical Security Studies and emancipation, agency, acts, Turkey, conscientious objectionv
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu çalışma Eleştirel Güvenlik Çalışmalarında özgürleştirici faillik konusunu Türkiye'deki Vicdani Red hareketi üzerinden incelemektedir. Bu tez Eleştirel Güvenlik Çalışmaları kapsamında pratik uygulamaya daha yatkın bir faillik anlayışının geliştirilebilmesi için eylem, özellike görüş ayrılığı-muhalif eylem, kavramını sunmaktadır. Bu şekilde faillik merkezini büyük olay ve kalıplardansa gündelik direniş hareketlerinde, hegemonyada oluşan kılcal çatlak ve fisürlerde aramanın uygunluğunu anlatmaktadır. Araştırma Türkiye Vicdani Red hareketini, bu bağlamda, özgürleştirici-eleştirel bir güvenlik failliği olarak ele almakta ve bu hareketin güvenliği devletçi ve militarist güvenlik anlayışının ötesinde geçilip özgürleşme temelinde güvenlik ve militarist olmayan güvenlik anlayışı çerçevesinde ele aldığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the issue of emancipatory agency in Critical Security Studies through the empirical case of Conscientious Objectors in Turkey. Trying to formulate a more practical way of looking into counter-hegemonic agency in Critical Security Studies, this study suggests the use of the concept of acts, and acts of dissidence in particular in a way to move away from the pre-occupation with great events and patterns to more daily ruptures and cracks in the given. The research frames Conscientious Objectors in Turkey as an agent of emancipatorycritical security thinking that aims to go beyond statist and militarist understandings of security and promote the idea of 'security without militarism'and 'security as emancipation'.