Spatial entrapment, social mobility and education: The case of Ankara-Demetevler
Mekansal sıkışma, toplumsal hareketlilik ve eğitim: Ankara-Demetevler örneği
  1. Tez No: 345595
  2. Yazar: HASAN BELYA HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Sociology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketlilik, Yoksulluk, Eğitim, Aile, Mekansal Sıkışma, Social Mobility, Poverty, Education, Family, Spatial Entrapment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bugün toplumun ekonomik ve toplumsal olarak parçalanmasına eşlik eden mekansal yapıdaki önemli dönüşümler insanların toplumsal hiyerarşideki konumunu tanımlayan anahtar araçlardan biri olan eğitim ve toplumsal hareketliliğin dinamiklerini de yeniden tanımlamaktadır. Bu tezin ana amacı, Ankara?nın düşük gelir gruplarının yaşadığı semtlerinden biri olan, ekonomik ve toplumsal dönüşüm bağlamında da çeşitli değişim dinamiklerine sahip Demetevler?de yürütülen alan çalışmasına yoğunlaşarak sosyo-mekansal hareketlilik ve eğitim arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Çalışmada, eğitim olanaklarına toplumsal sınıf, sosyo-ekonomik statü ve sahip olunan sembolik sermaye bağlamında odaklanılarak, semt nesiller arası ve nesil içi hareketlilik ile ilişkilendirilerek analiz edilmektedir. Eğitime olan özel vurgu ekonomik ayrıcalıkların bir nesilden diğerine geçişini sağlayan bir mekanizma olmasından kaynaklanmaktadır. Çalışma, öğrencilerin başarı derecelerini, sadece düşük gelir gruplarının genç nesillerinin toplumsal hiyerarşideki gelecek konumlarını etkileyecek bir mekanizma olarak değil, aynı zamanda bu durumun göstergesi olarak değerlendirmektedir. Tez, bu yoksulluk mekanlarında eğitim alanında günümüzde izlenen devlet politikalarının toplum ve eğitimdeki eşitsizlikleri azaltmadığını, bu alanlarda yaşayan insanların mekansal kapana sıkışma durumu azaltmak bir yana, güçlendirerek yeniden ürettiğini öne sürmektedir. Tezin bulguları, devletin etkili ve radikal bir müdahalesinin yokluğunda bu tür düşük gelir grubu semtlerinde yoksulluğun yoğunlaştığını ve eğitim başarısızlıkları ile anılan mekanlar olmaya devam edeceğini göstermektedir. Bu koşullar altında söz konusu başarısızlığın önümüzdeki dönemde daha da çarpıcı hale gelmesi kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
Today, increasing social and economic fragmentation of the society together with important transformations in spatial structures redefine the dynamics of social mobility and education as one of the key means of defining the position of people in social hierarchy. The main objective of this thesis is to evaluate the relationship between sociospatial mobility and education by concentrating on the case study conducted in Demetevler which is one of the low-income neigbourhoods of Ankara having various dynamics of change in terms of economic and social transformations. Throughout the study, the neighbourhood in question has been analysed with reference to the patterns of intergenerational and intragenerational mobility from the standpoint of social class, socioeconomic status and symbolic capital by focusing upon the educational opportunities. A special emphasis is placed on education as one of the mechanisms of transmission of economic privilege from one generation to the next generation. The study evaluates the degree of success of the students as not only a mechanism but also an indicator of the future position of the young generation of low income groups in the social hierarchy. The thesis argues that state policies in such areas, at least in the field of education, strengthen and reproduce rather than weaken the social and educational inequalities and spatial entrapment of people. The findings of the thesis show that in the lack of any effective and radical intervention by the state such low-income neigbourhoods will continue to be the areas of concentration of poverty and educational failures. It is inevitable that such failures will be more striking in the future compared to current circumstances.