Critical approach to Turkey's defense procurement behavior: 1923-2013
Türkiye'nin savunma tedariki davranışlarına eleştirel yaklaşım: 1923-2013
- Tez No: 345597
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Savunma Tedariki, Tarihsel Materyalism, Savunma Sanayi, Gramsci, Türkiye'nin Ekonomi Politiği, Defense Procurement, Historical Materialism, Defense Industry, Gramsci, Political Economy of Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu araştırma, 1923 yılından günümüze kadar olan Türkiye'nin savunma tedariki davranışlarına eleştirel bir analiz sunmaktadır. Analizin uzun bir tarihsel sürece odaklanmasındaki temel amaç ise Türkiye'nin davranışlarınıdaki farklılıkları bulmak, bu farklılıkların yaratan değişim süreçlerini incelemek ve farklı davranışların meşrulaştırıldığı fikir tabanını ortaya çıkarmaktır. Fakat, varolan kuramlar – Savunma Ekonomisi, Savunma Siyaseti ve Savunmanın Ekonomi Politiği – böyle bir tarihsel analiz için gerekli olan araçları sağlayamamaktadırlar, çünkü bu kuramlar özde sistem içinde sorun çözmeye odaklıdırlar. Ayrıca, farklı odak noktalarına sahip olmalarına rağmen, liberal ekonomi politiğinin belirlediği sınırlar içerisinde varolmaktadırlar. Farklı bir deyişle, ekonomiyi ve siyaseti farklı alanlar olarak varsaymaktadırlar. Bu araştırma mevcut kuramların kısıtlamalarını aşmak üzere Gramsci'nin tarihsel materyalismini benimsemiş ve bu method üzerinden savunma tedariki kuramı geliştirmeyi hedeflermiştir. Araştırma hegemonya nasıl kurulur, kendini yeniden nasıl üretir ve farklı topluluklar viarasında nasıl yayılır sorularına bakarken, farklı toplulukların bu düzlemdeki etkileşimlerinin savunma tedarikine olan etkisini analiz eder. Bu kuramsal çerceveden yola çıkarak, Türkiye savunma tedariki davranışları üç farklı dönem (1923-1945, 1945-1980 ve 1980-2013) içinde incelenmektedir. Analizi farklı dönemler üzerinden yapılmasının en önemli nedeni ise, her dönem kendi içinde uluslararası yapı ve Türkiye'deki yapı üretim tarzı, fikiler ve kurumlar bağlamında tutarlılık göstermektedir. Bu araştırmanın temel savı ise Türkiye yapısının uluslararası hegemonik yapıya eklemlendiği derecede Türkiye'nin savunma tedariki davranışları bu yapı ile bir araya gelmenin oluşturduğu çerçeve içerisinde gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research provides a critical analysis of Turkey's defense procurement behavior since 1923. The main goal behind focusing on such a long period is to find out the differences and sources of change behind the Turkey's behavior and ideas that justified certain set of behavior. However, mainstream approaches – Defense Economics, Politics of Defense and Political Economy Defense – do not provide necessary tools for such a historical analysis mainly because they are problem solving theories that operate within system that arises at certain historical moment. Furthermore, these theories, although having different focus points, operate within the liberal political economy, which assumes economics and politics are separate spheres and share various assumptions. Consequently, to address limitation of existing theories, this research adopts Gramscian historical materialism and develops Gramscian defense procurement theory. The research focuses on how hegemony is established, maintained and spread among different communities and how interaction between hegemonic structures reflect upon defense procurement behavior. Through application of such theoretical ivframework, the history of Turkey's defense procurement behavior is examined in three different periods (1923-1945, 1945-1980 and 1980-2013) where international structure showed different characteristics in terms of form of production, ideas and institutions as well as historical blocs and rivalry between blocs. The main argument of this research is that Turkey's defense procurement behavior is shaped the level of integration of structure in Turkey to the hegemonic structure at the international level. Consequently, defense procurement decision are taken within the boundaries of the structure.