Good governance in sustainable human development: A subnational case in Turkey
Sürdürülebilir insani kalkınmada iyi yönetişimin rolü: Türkiye'den yerel-bölgesel bir örnek
- Tez No: 345608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RITTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İyi yönetişim, Sürdürülebilir insani Kalkınma, Yerel Kalkınma, Katılımcı Kalkınma, Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKAP), Good Governance, Sustainable Human Development, Local Development, Participative Development, Linking Eastern Anatolia to Progress (LEAP)v
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 494
Özet
Bu tezin temel amacı iyi yönetişimin, yerel-bölgesel düzeyde sürdürülebilir insani kalkınma sürecindeki yeri ve önemini araştırmaktır. Bu amaçla, bir iyi yerel yönetişim sürecinin sürdürülebilir insani kalkınma stratejisi temelinde gerçekleştirilen bir yerelbölgesel kalkınma uygulamasının (program ya da proje) çıktıları üzerindeki etkilerini analiz eden teorik bir model kurulmuştur. Ardından Türkiye'de 2001-2006 yıllarında sürdürülebilir insani kalkınma temelinde gerçekleştirilen bir bölgesel kalkınma programı olan, Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKAP) üstünde bir örnek olay incelemesi gerçekleştirilmiştir. İncelemenin temel bulgusu olarak, iyi yerel yönetişim süreçlerinin yerel-bölgesel düzeyde sürdürülebilir insani kalkınmaya pozitif katkıları olduğu gözlenmiştir. Bu bulgu tezde geliştirilen analitik modelin öngörüleriyle tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to make an investigation on the significance of good governance in sustainable human development, at the subnational level. For this purpose, a theoretical model which analyses the influences of a good local governance process on the actual and sustainable outcomes of a subnational development practice (program or project) based on the principles of sustainable human development (SHD) strategy. Then, a case study was performed on a SHD based subnational development program, namely Linking Eastern Anatolia to Progress Program (LEAP), which was implemented in Turkey, in 2001-2006. As the major finding of the case study it is confirmed that good local governance has significant positive influences on the local SHD process that is enhancement of the human well-being, building local endogenous capacities of the localities via accumulation of economic, human and social capital, and local environmental sustainability. This result was in accord with the anticipations of the analytical model developed in the model.