Gender inequality in African politics: A case of Nigeria from 1999 to 2015
Afrika siyasetinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği: 1999 - 2015 tarihleri arasında Nijerya örneği
  1. Tez No: 544424
  2. Yazar: IYAYİ ROLAND
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY UĞUR GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsiyet eşitsizliği, Afrika, kadın hakları, Nijerya, siyaset, Gender inequality, Africa, women rights, Nigeria, politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kadınların siyasal katılımı senelerdir küresel bağlamda önemli bir konu olarak dikkat çekmiştir. Kadınların dünya nüfusunun kısmen yarısını oluşturmasına rağmen, siyasette temsil oranı %25'in altında olmaktadır. Siyasi özgürlük ve kadınların siyasal katılımı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir büyüme ve gelişmesi açısından önemli bir alan haline gelmiştir. Nijerya demokratik bir devlet olarak istisna değildir. Ülkede yapılan son 2015 genel seçimlerinde, mecliste binden fazla koltuk olmasına rağmen, özellikle federal ve eyalet yasama meclislerinde en çok seçmeli pozisyonlara giren ve kazanan kadınların oranı, geçmişle kıyaslandığında sorunlu bir düşüşle %10'dan azını oluşturmuştur. Bu araştırma Nijerya'da kadınların politik katılımının mevcut durumunun, kadınları sürekli olarak önemsiz bırakan ve tüm nüfusu etkileyen geçmiş sömürge tarihi ve diğer geleneksel / dini inanç sistemlerini içerebilecek nedenlerle düşük olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), Afrika Birliği (AU) ve Afrika'da Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bildirgesi ve Batı Afrika Ülkelerinin Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) gibi çeşitli uluslararası belgelerin kullanılmasıyla, bu araçların hayata geçirilmesini kolaylaştırmak ve politikacıların ve menfaat sahiplerinin güçlü demokratik bir toplum için zorunlu bir vakfın önemli bir parçası olduğunu sürekli olarak akılda tutmaları gerektiğini hatırlatmakla, kadınların politik sürece katılımları konusundaki zorlukları ve etkileyicileri incelemektir. Birincil ve ikincil kaynaklardan veri toplamak için ampirik ve analitik metodolojiler kullanılmıştır. İkincil kitap kaynaklarından elde edilen ampirik veriler, 1999-2015 döneminde ulusal parlamentolara seçilmiş ve federal kabine pozisyonlarına atanan kadınların istatistiklerini vermektedir. Analitik veriler ise, kadınların siyasal güçlendirme programları üzerinde çalışan sivil toplumun seçilmiş üyelerine gönderilen açık uçlu anketten alınan cevaplardır. Son olarak, bu araştırma, Nijerya'da kadınların düşük siyasi temsilini iyileştirmek için gerekli eylemlere ihtiyaç olduğunu ve uluslararası araçların cinsiyet eşitliği ve politik katılım konusunda kota sisteminin ülkedeki anayasaya dahil edilmesi gibi olumlu eylemlerin yürürlüğe konmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Women's political representation over the years has been paid a lot of attention in global discourse. The womenfolk make partly half of the world's population but with less than twenty five (25%) per cent at top decision making levels. The political liberation and political participation of women have become main areas that are important to the sustainable growth and development of both developed and developing worlds. Nigeria as a democratic state is not an exception. In the recently held 2015 general elections in the country there were over one thousand seats contested for, women made less than ten per cent of the seats won with a troubling downside slope that showed a reduction compared to the past, the percentage of women who contested and won elective positions most especially in the federal and state legislatures. This research shows that the present level of the political participation of women in Nigeria is low with reasons that may include past colonial history and other traditional/ religious belief systems that have continually kept women unimportant and relegated to ordinary private spaces within the home. The goal of this study is therefore to inspect the challenges and accelerators to women's involvement in the political process by use of several international instruments such as the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW), the African Union (AU) Declaration on Gender Equality in Africa and the Economic Community Of West African States (ECOWAS) protocol on Democracy and Good Governance in order to make easy the realisation of these instruments to practice and that policy makers and stakeholders must constantly have in mind that women's political rights is a crucial part of the fundamental human rights and an imperative foundation for a strong democratic society. Empirical and analytical forms of methodology were used to gather data from primary and secondary sources. The empirical data from the secondary sources of books consulted gives the statistics of women who have been elected into national parliaments and appointed into federal cabinet positions during the period of 1999-2015 while the analytical data are responses got from open ended questionnaire sent to selected members of the civil society working on women political empowerment programmes. Finally, this research proposes that the domestication of international instruments on gender equality and enforcement of positive actions on political participation such as the introduction of quota system into the constitution of the country are needed actions to improve the poor political representation of women in Nigeria.