The challenges of good governance in Somali
Somali' de iyi yönetişim zorlukları
  1. Tez No: 508688
  2. Yazar: ABDIFATAH ABDI HARED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Somali, Yönetişim, İyi Yönetişim, Şeffaflık, Hukukun Üstünlüğü, Somalia, Governance, Good Governance, Transparency, Rule of Law
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İyi yönetişim fikri, devletlerin, bölgesel ve uluslararası örgütlerin sürdürülebilir kalkınmayı ölçme amacıyla kullandıkları için giderek daha da önemli hale gelmektedir. Dolayısıyla, iyi yönetişim, tüm vatandaşların ülke kaynaklarından eşit olarak yararlanabileceği ve özellikle kadın, çocuk ve azınlık toplulukları olmak üzere insan haklarının tam olarak korunabileceği bir ortam yaratmak açısından önemlidir. Bu araştırma, iyi yönetişimin şeffaflık, hesap verebilirlik, eşitlik ve adalet, etkinlik ve verimlilik, katılımcılık ve hukukun üstünlüğü gibi genel ilkelerini vurgulayarak, Somali'deki iyi yönetişim zorluklarını ele almaktadır. İyi yönetişimin zorluklarını değerlendirmek için, hem nicel hem de nitel veri yöntemi kullanılmıştır. Veriler, hem birincil hem de ikincil kaynaklardan toplanmış ve Sosyal Bilimler İstatistik Paketi (SPSS) yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma aynı zamanda Somali' de iyi yönetişim uygulamalarının ileri seviyelere taşınabilmesi adına politika önerileri de getirmektedir. Somali, uzun yıllar öncesinden günümüze kadar iyi yönetişim uygulamalarında çok gerilerde kalmıştır. Kamu kurumları, iyi yönetişime etkili politikalar üretme cesaretinden yoksundu. Bunun bir sonucu olarak, Somali'deki yönetişim, cılız uygulamalar, yetersiz politikalar, zayıf kurumsal performans, bağımsız bir yargı sisteminin olmayışı, tüm kamuda yolsuzluk, halkın politika geliştirme ve karar alma sürecine katılımının eksikliği gibi unsurlarla açıklanabilir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular Somali'de iyi yönetişim uygulamalarının eksikliğine katkıda bulunan çeşitli zorlukların olduğunu ortaya koymuştur. Bunlar arasında kabile üstünlüğü, yolsuzluk, sınırlı demokratik kültür, yeterli ve uygun yasaların eksikliği, siyasi zorluklar ve barışa yönelik tehditler sayılabilir. Araştırmacı kabile üstünlüğü konusunu iyi yönetişimin önündeki en zorlayıcı faktör olarak görmektedir çünkü Somali devletinin 1960 yılında kuruluşundan bu yana kabile kimliği siyasi gücün temelini teşkil etmiş ve halk iradesi ise sürekli göz ardı edilmiştir. Çalışma, Somali' de iyi yönetişimin 1991 yılından bu yana çok nadir hayat bulduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçları, anayasal düzenin olmayışı, hukukun üstünlüğünün izine bile rastlanılmaması, federal hükümet ve federal üye devletler arası yetki paylaşımının eksikliği, insan haklarının geri plana atılması, rüşvet ve güçlü kurumların yokluğu gibi diğer sorunların yanında yazarın iyi yönetişimin Somali' de hiç söz konusu olmadığı yönündeki araştırma soru ve hipotezini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The idea of good governance is of increasing importance as it is used by the states, regional and international organizations to measure sustainable development. Thus, good governance is important for creating an environment where all citizens can equally be benefited from the countries resources and providing full protection of human rights especially women, children, and minority communities. This research examines the challenges of good governance in Somalia by emphasizing common principles of good governance such as transparency, accountability, equity and equality, effectiveness and efficiency, participation and the rule of law. To assess the challenges of good governance, both quantitative and qualitative data were used. The data was collected from both primary and secondary sources and analyzed using Statistical Package for Social Science (SPSS) software. The study also recommended policy suggestion so that to promote good governance applications in Somalia. Somalia, for many years to date, has been the worst in performing good governance practices. The public institutions have been lacking the courage to produce effective policies to good governance. As a result of this, governance in Somalia is characterized by poor performance, inadequate policies, poor institutional performance, lack of an independent judiciary system, corruption in all government spheres, lack of participation of the people in policy development and decision-making process. ix The findings of this study revealed that there are several challenges contributed to the lack of good governance applications in Somalia. These include clan supremacy, corruption, limited democratic culture, lack of adequate and appropriate laws, political challenges, and threats to peace. The researcher considers clan supremacy the most challenging factor to good governance because, since the formation of the Somalia state in 1960, the clan identity has been the basis of political power; and the will of the society has not been given attention. The study found that good governance in Somalia is rare in practice since 1991. The results of the study prove the author's research questions and the hypothesis that good governance has not been practiced in Somalia, among other things like. lack of constitutionalism, lack of rule of law, and the absence of law enforcement agencies, lack of separation of power between the federal government and the federal member states, poor human rights, corruption, and lack of strong institutions.