Konut sektöründe beyaz yaka çalışanların iş doyumu ve duygusal zekalarının yaşam doyumları üzerinde etkisi
The effects of emotional inteligence and job satisfaction on life satisfaction of white collar employees working in the housing sector
- Tez No: 345626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: beyaz yaka çalışan, yaşam doyumu, duygusal zekâ, iş doyumu, white-collar employees, life satisfaction, emotional intelligence, job satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmanın amacı, konut sektöründe görev alan beyaz yaka çalışanlarda duygusal zekâ ve iş doyumunun yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise beyaz yaka çalışanların yaşam doyumlarının demografik değişkenler açısından bir farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, örneklem İstanbul?da konut sektöründe faaliyet gösteren 150 çalışanı olan özel bir firmada görev alan toplam 119, şirketin organizasyon şemasına göre beyaz yaka, çalışandan oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları, ölçülmek istenen değişkenlere göre belirlenmiş ve bu doğrultuda dört farklı forma yer verilmiştir. Çalışanlara kişisel bilgilerin sorulduğu Kişisel Bilgi Formu, duygusal zekâ düzeylerini ölçmek için 87 maddeden oluşan Bar-On Duygu, iş doyum düzeylerini ölçmek için Hackman ve Oldham İş Doyumu Ölçeği, yaşam doyumlarını ölçmek için Diener ve Diğ. Yaşam Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada yaşam doyumunun duygusal zekâ ve iş doyumu ile ilişkisini ayrı ayrı ele alınarak, her ikisinin de regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda yaşam doyumu ve iş doyumu arasında pozitif; yaşam doyumu ve duygusal zekâ arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca duygusal zekâ düzeyi yaş ve eğitim durumu; iş doyumu toplam çalışma süresi ve eğitim durumu açısından farklılık gösterirken, yaşam doyumu hiçbir demografik değişkenden etkilenmemektedir. Araştırmada elde edilen bulgular, hipotezlerde bulunan varsayımların bazılarını desteklemektedir. Araştırma bulguları ışığında araştırma sonuçları tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze the effects of to emotional intelligence and job satisfaction on life satisfaction working in the housing sector white-collar workers. Another aim of the study is to investigate the moderating influence of the demographic variables on the white-collar workers life satisfaction. With respect to the study?s aim, the samples are the workers who serving a private company with 150 employees in the housing sector in Istanbul, a total of 119, according to the company?s organizational chart white-collar employees, is composed. In this study, data collection instruments, measured accordance with the desired variable is determined and this direction in four different forms. Employees are asked for personal information in Personal Information Form, to measure emotional intelligence, Bar-On Emotional consisting of 87 items, to measure the levels of job satisfaction Hackman and Oldham Job Satisfaction Scale, to measure life satisfaction Diener and others. `Life Satisfaction Scale. In this study, life satisfaction have been investigated with two separate regression analysis relationship between job satisfaction and emotional intelligence. Research as a result it is found out that there is a positive correlation between life satisfaction and job satisfaction; a negative relationship between emotional intelligence and life satisfaction. As a result of the research, level of emotional intelligence differ greatly with respect to age and education status; job stasifaction differ total years of work and education status where as life satisfaction is not affected by any demographic variables.