Dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir araştırma
The effect of the transformational leadership style on the organizational commitment and a research
  1. Tez No: 459872
  2. Yazar: DAMLA SARPBALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVER YILDIZ BAĞDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Devam Bağlılığı, Duygusal Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Transformational Leadership, Continuous Commitment, Affective Commitment, Normative Commitment, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Psikolojisi ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle literatürdeki konu ile ilgili yazın incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Bursa'da, tekstil sektöründe çalışan, mavi yaka ve beyaz yaka çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada, Allen ve Meyer'in geliştirdiği Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Podsakoff'un geliştirdiği Dönüşümcü Liderlik Ölçeği'nin yer aldığı soru formu kullanılmıştır. Sonuç olarak, çalışanların dönüşümcü liderlik algılarının, örgütsel bağlılıkları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of the transformational leadership style on the organizational commitment has been researched in this study. First of all literatüre about the subject has been examined for this purpose. Sample group is the whiye collar employees and blue collar workers who works on the textile sector in Bursa. The questionnare has been used which is included Organizational Commitment Scale by Allen and Meyer and Transformational Leadership Scale by Podsakoff. As a result, it has ben approached that employees' transformational leadership perceptions has a meaningful effect on their organizational commitment.