İşveren markası'nın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
The effect of the employer brand on organizational commitment
- Tez No: 553165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Yetenek Yönetimi, İşveren Markası, Örgütsel Bağlılık, Turizm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Günümüz rekabet ortamında işletmelerin rekabette öne geçmek ve önde kalmak için yetenekli çalışanlara sahip olmaları gerektiği yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. İşletmelerin yetenekleri çekmede ve elde tutmada en önemli kozu sayılabilecek işveren markasına ihtiyaçları artık görünür hale gelmiştir. Bu konuda son yıllarda araştırma ve anketlerin yapılması konunun güncelliğini korumasını sağlamaktadır. Bu çalışmada işveren markasının yetenekleri işletmede tutma gücüne odaklanarak işveren markasının örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini akademik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. İşveren Markası ile örgütsel bağlılığın sağlanmasında ne ölçüde bir katkı sağlandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Böylelikle sınırlı kaynaklarla örgütsel bağlılığı sağlamaya çalışan işletmelere bu alanda yapılan yatırımın anlamlılığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma 6 ana bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölümde öncelikle konu ile ilgili olduğunu düşündüğümüz bazı kavramlardan ve yönetim sistemleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde işveren markası, bu konuda yararlanılan kuramlar, işveren markası yönetim modeli ve teknoloji ile ilişkisi hakkında literatür taraması ve yapılmış olan araştırmalar incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise örgütsel bağlılık, kuramsal boyutu, ilişkili kavramlar ve bağlılık çeşitleri incelenmiştir. Beşinci ve Altıncı Bölümlerde ise İşveren Markası ve Örgütsel Bağlılık arasındaki ilişkisi ve hangi boyutlarda etkilediğine yönelik yapılan anket çalışması ve sonuçları incelenmiştir. Anket çalışmasını emek gücünün yoğun şekilde kullanıldığı Turizm sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir işletmenin İstanbul ilinde yerleşik işyerlerinde görev yapan 129 kişi beyaz ve mavi yaka çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Böylece işveren markasının emek yoğun çalışan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde işveren markası ile örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Anket 3 ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde, anket katılımcılarının demografik özelliklerini belirmeye yönelik olarak; cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, çalışılan sektör pozisyon ve kıdem süreleri (çalışma hayatı, işletme ve pozisyon olarak ayrı ayrı) sorgulanmıştır. İkinci bölümde örgütsel bağlılığın unsurlarına yönelik 17 maddeden oluşan araştırmaya katılan deneklerin ilgili firmaya ilişkin örgütsel bağlılıklarını ölçmek maksadıyla Meyer ve Allen tarafından geliştirilen duygusal örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin orijinali 7'li likert tipi ölçek olmasına rağmen araştırmada, ölçekler arasındaki uyumun sağlanması ve diğer ölçeklerle korelasyon yapılabilmesi için, 5'li likert ölçeği kullanılmıştır. Üçüncü bölümde işveren markasının unsurlarına yönelik olarak 37 maddeden oluşmaktadır. İşveren marka algısı ölçeğine ilişkin ifadeler ilgili literatür taranarak oluşturulmuştur. Ölçek maddeleri ile ilgili uzman görüşü alınarak kapsam geçerliliğine ilişkin görüş birliğine varılmıştır. Ölçek ile ilgili güvenirlik ve geçerlilik çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, it is revealed that the enterprises should have the talented employees to stay ahead of the competition with related academic surveys. The employer brand, which can be considered as the most important trump card in attracting and holding talents, are now visible. In recent years, academic surveys and questionnaires in this field ensures that the issue kept up-to-date. In this study, it is aimed to academic examine the effects of employer brand on organizational commitment by focusing on the power of holding talents. With the Employer Brand, it has been tried to determine the extent to which organizational commitment is made. Thus, it is tried to reveal the significance of the investment made in this field to the enterprises that are trying to provide organizational commitment with limited resources. The study consists of 6 main sections. In the first two chapters, some concepts and management systems that we think are related to the subject are given. In the third chapter, the literature on the employer brand, the theories used in this regard, the employer brand management model and its relation with technology and the researches conducted have been examined. In the fourth chapter, organizational commitment, theoretical dimension, related concepts and commitment types are examined. In the fifth and sixth chapters, the survey study and the survey results of the relationship between the Employer Brand and Organizational Commitment and the extent to which it affects were examined. The survey was carried out on the white and blue collar workers of 129 people working in the Istanbul province of an international enterprise operating in the tourism sector, where labor power is used extensively. Thus, the effect of employer brand on organizational commitment is examined on the sector based on labor power. The survey consists of 3 main sections. In the first part, in order to determine the demographic characteristics of the survey participants; gender, age, education level, working sector position and seniority periods (working life, business and position separately) were questioned. In the second part, the emotional organizational commitment scale developed by Meyer and Allen was used to measure the organizational commitment of the subjects who participated in the study consisting of 17 items related to the elements of organizational commitment. Although the original of the scale was a 7-point Likert-type scale, the 5-point Likert scale was used in order to maintain the consistency between the scales and to correlate with other scales. The third part consists of 37 items related to the elements of the employer brand. The statements regarding the employer brand perception scale were formed by searching the related literature. An expert opinion was obtained on the scale items and a consensus was reached on the scope validity. The reliability and validity study of the scale was performed. Keywords; Brand, Talent Management,Employer Brand, Organizational Commitment, Tourism