Türkiye'de çok partili dönemde radyo ve iktidar
Multi-party period in Turkey radio and power
  1. Tez No: 345640
  2. Yazar: PELİN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN HAYDARİ PAKKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Partizan Radyo, Hegemonya, Devletin İdeolojik Aygıtları, Rıza Üretimi, Democrat Party, Partisan Radio, Hegemony, Ideological State Apparatus, Manufacturing Consent
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma çok partili döneme geçiş ile birlikte, 1950 sonrası Demokrat Partinin meclis ve açılış konuşmalarında radyoya dair söylemlerinden ve icraatlarından hareketle, bir iletişim aracı olarak radyonun medya-iktidar ilişkilerindeki yerini tartışır. Radyoya dair söylemler“hegemonya”,“rıza üretimi”ve“devletin ideolojik aygıtları”kavramları çerçevesinde 1957 seçimleri, 6-7 Eylül Olayları ve Vatan Cephesi yayınları çerçevesinde ele alınır. Demokrat Partinin radyoyu, iktidarının yeniden ürettiği ve güçlendirdiği bir araç olarak tanımlaması günümüz medya-iktidar ilişkilerinin tarihsel uzantılarını ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
This study discusses the prominence of the radio as a tool of communication in the media-government relationship with reference to the Democrat Party's rhetoric of parliament and inaugrual speeches regarding the radio, and their practices after 1950 along with the transition to multi-party system. The rhetoric of the radio is studied within the scope of“hegemony”,“manufacturing consent”,“ideological state apparatus”, 1957 elections, 6-7 September Events, and Vatan Cephesi publications. Democrat Party's defining the radio as a tool that was regenerated and empowered by their government states the historical background of today's media-government relations.