Uluslararası ekonomide ülkeler arası siyasi ilişkilerin yönetimi
Management of cross country political relations in the international economics
  1. Tez No: 345659
  2. Yazar: EMRAH LAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası ekonomi, Siyaset, Ekonomi-Siyaset İlişkisi, Küreselleşme, Oyun Teorisi, International Economics, Politics, Economy-Politics Relation, Globalization, Game Theory
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ekonomi biliminin temel ögesini, insan olgusu oluşturmaktadır. İnsanlık tarihinin gelişim sürecini incelendiğimizde ilkel yaşam biçimlerinden, toplumsal ve evrensel yaşama gelinceye kadar yaşanan gelişmelerin ekonomik olaylar neticesinde şekillendiğini görmekteyiz. Ekonomi kavramı, yaşanan gelişmeler ve ilerleyen zamanla birlikte bireyler ve bireylerin oluşturduğu toplumlar üzerindeki etkisini giderek arttırmıştır. Bireyler, yaşamlarında kararlarını ekonomi odaklı vermeye başlamış, kararların doğruluk ölçütü ekonomik rasyonalite olmuştur. Bireylerin bu tutum ve davranışları sonucunda ekonomi bilimi yeni anlamlar kazanmış ve ekonomi odaklı yeni yönetim şekilleri ortaya çıkmıştır. Bu durum akıllara ekonomi ve siyaset olgusunun birlikte incelenip, ekonominin siyaset üzerindeki etkisinin araştırılması fikrini getirmiştir. Ekonominin siyaset üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla oluşturulan bu çalışmada, ekonomi kavramının ortaya çıktığı ilk gününden bugüne kadar siyaset üzerinde etkili olduğu, ülkelerin siyasi kararlarını ekonomik çıkarları doğrultusunda verdikleri ve dünya siyasetine ekonomik gücü elinde bulunduran devletlerin ve bu devletlerin etkisi altında olan uluslararası kuruluşların yön verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca ulaşırken oyun teorisinin ekonomi ve siyaset kavramlarını aynı çatı altında toplayan ?Mahkumlar Çıkmazı? kuramından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The key element of economics is human being. When we analyze the development process of human history, we understand that all those developments taking place from the primitive life styles till social and universal life are formed as a result of economical events. In the course of advances and time, the term economics has gradually increased its effects on individuals and their environments. Individuals have begun to decide by focusing on economics and truth criteria of decisions has become economical rationality. As a result of individuals' attitudes and behaviours, economics has gained new meanings and economy-oriented new polities emerged. This condition suggested the idea of analyzing economics and politics together and researching the effects of economics on politics.This study which is prepared to examine the effects of economics on politics has shown that since the term's first emergence, economics has been effective on politics, nations had their decisions according to their economical interests and world politics is ruled by the economically powerful countries and international organizations that are under these nations' influence. Prisoners? dilemma of game theory which brings politics and economics concepts together was used to reach this results.