Finansman hiyerarşisi (Pecking Order) kuramı ve Borsa İstanbul(BIST) 100 endeksi üzerine bir uygulama
Pecking order theory and a study on Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 345660
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE IŞIN DİZDARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Finansman Hiyerarşisi Kuramı, Panel Veri Analizi, Capital Structure, Pecking Order Theory, Panel Data Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, finansman hiyerarşisi kuramını incelemek ve Borsa İstanbul?da hisse senetleri işlem gören ve imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların finansman hiyerarşisine uygun davranıp davranmadıklarını tespit etmektir. Çalışmanın birinci bölümünde sermaye yapısı ile ilgili kuramlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde finansman hiyerarşisi kuramı açıklanarak, sermaye yapısı ile ilgili yapılan çalışmalarda finansman hiyerarşisi kuramıyla ilgili bulgular incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde finansman hiyerarşisi kuramı ile ilgili yapılan daha önceki çalışmalara değinildikten sonra, hisse senetleri BIST 100 Endeksinde işlem gören ve imalat sanayinde faaliyet gösteren 35 firmanın 2005-2012 dönemi verileri panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, bağımlı değişkenler olan toplam borç/toplam aktif oranı ve toplam borç/öz sermaye oranı ile büyüme olanakları ve nakit açığı arasında pozitif yönlü ilişki, firma varlık yapısı, karlılık, işletme likiditesi, alacak devir hızı, borç dışı vergi kalkanı arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda, BIST 100 Endeksi?nde hisse senetleri işlem gören ve imalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların sermaye yapılarını belirlerken finansman hiyerarşisini takip ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the pecking order theory whether behave according to pecking order theory of stocks which are exchange at the Borsa İstanbul. In the first section of the study focuses theories of capital structure. In the second section of the study, findings related to the pecking order theory on capital structure papers are examined. After examining of the earlier studies on the pecking order theory, the third section of the study analyze 35 firms that are manufacturing companies in BIST 100 Index via the method of panel data in the period of 2005-2012. As a result, the dependent variables, total debt / total assets ratio and total debt / equity ratio are found a positive correlation between growth opportunities and cash deficit, the company asset structure, profitability, operational liquidity, receivables turnover, and non-dept tax shield are found negative correlation with total debt/total assets and total debt/equity ratios. As a result of the study, traded stocks in BIST 100 index of companies in the manufacturing industry are identified that they flow the pecking order theory to determine of capital structure.