Deleuze'ün sinema felsefesine kaos-oluş perspektifiyle yaklaşma denemesi
An attempt to approach Deleuze's cinema philosophy by a chaos-being perspective
  1. Tez No: 345669
  2. Yazar: ERDAL GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Deleuze, kaos, kıvrım, perspektif, sinema felsefesi, Deleuze, chaos, fold, perspective, cinema philosophy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bir tarafta“gördüğüne inan”perspektifiyle zihinsel gözleri çalıştıran bir sinema diğer tarafta bu gözleri kör eden, görülenleri de zan altında bırakan bir felsefe; bunların ötesinde, kaotik-bütünün dalgalarında basacak bir karış toprak arayan çürürken-düşünen-bedenin, belki de sadece düşünen bir ayağın, Deleuze'ün sinema felsefesinin sokaklarında“inanmak neden gerekli?”sayıklamalarıyla koşuştururken şans eseri oluşmuş gölgeli bir çıkmazdaki zorunlu soluklanmaları? Bu tez olsa olsa bu gizlenme, maskelenme, saklanma arzusunun detaylı bir metaforu, şans eseri oluşmuş bir dengenin yok-yanlış olarak belirmiş bir ifadesidir.
Özet (Çeviri)
On the one hand, a cinema enhancing the mind's eyes with“Believe in What You See”perspective and a philosophy blinding the very same eyes and casting shadows on what is to be seen, on the other. Beyond all, the inevitable breath catching of the rots-as-it-thinks body, or of only one foot alone that thinks, which seeks for an inch of land to step on amongst the waves of chaotic-whole in a coincidentally-formed and shady cul-de-sac while rushing in the delirious walkabouts of“Why is it necessary to believe?”in Deleuze's cinema philosophy. This thesis, if need be, is but the utterly detailed metaphors of the desire to disguise, to mask and to hide and the expressions, which have occured as non-false, of the unintentionally-created balance.