Kant'ta inanç kavramı
Kant's concept of belief
- Tez No: 345671
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRŞAD SİNAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant, Ahlaki İnanç, Bilgi, Ahlak Yasası, Özgürlük, Kant, Moral Faith, Knowledge, Moral Law, Freedom
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kant?ta İnanç Kavramı başlıklı bu tezde, Kant?ın dizgesinde ele aldığı insan aklının ilgileri bakımından, inancın sahip olduğu birleştirici rol ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak Kant?ı teorik akıl ile pratik akıl arasında yaptığı ayrıma götüren temel problemler ele alınmış ve Kant?ın aklın teorik alanda sorduğu`ne bilebilirim?? sorusuna yanıt verme uğraşında temel kaygılarından birinin de inanca yer açmak, onun alanını belirlemek olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Akın teorik alandaki yetersizliğinden kaynaklanan diyalektik işleyiş ve bu diyalektik işleyişin neden olduğu sorunların gösterilmesi aracılığıyla, Kant?ın inancı pratik alana ait bir kavram olarak ortaya koymasının nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci olarak, ahlak yasası aracılığıyla temellendirilen inancın, teorik akıldaki diyalektik işleyişin kaynağı olan aklın ideleriyle ilişkisi gösterilmeye çalışılmış ve bu sayede `ne yapmalıyım?? ve `ne umabilirim?? sorularına yanıt aranmıştır. Sonuç olarak Kant?ın aklın ilgileri bakımından birlik içinde olduğu varsayımının, inanç sorunu açısından taşıdığı anlam gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, entitled ?Kant?s Concept of Belief,? has tried to put forward a unifying role of belif in Kantian system with regard to interests of reason, For this purpose, firstly, the basic problems, that have led to Kant's distinction between theoretical reason and practical reason, have discussed and then it has tried to show that in his effort to answer the question of ?what can I know?? related with theoretical area, one of Kant?s main concern is making room for belief, that is determining its proper domain. By means of showing the dialectic process resulting from insufficiency of reason in theoretical area and the problems resulting from this dialectic process, it has tried to explain Kant?s reasons for putting forth belief as a concept of practical area. Secondly, it has tried to show the relation of belief, based on moral law, with ideas of reason, that is with the source of the dialectical process, and accordingly to seek answers to the questions of `what ought I do?? and `what can I hope??