Çağdaş santta estetik ve görsel bir öğe olarak politik imge
Political image as an aesthetical and visual frame in contemporary art
- Tez No: 345674
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Fine Arts, Art History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: çağdaş sanat, modernizm, postmodernizm, avangard, kültüralizm, manipülasyon, contemporary art, modernism, postodernism, avantgard, culturalism, manipulation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İmgenin epistemolojik içeriği, modernizmin tanımladığı sanatsal içeriğinin yerini alarak, çağdaş sanat üretiminin neredeyse tamamını içine alan politik imgenin alanını belirlemektedir. Çağdaş sanatta imgenin politikası, hayat ve sanatın bütünleşmesi fikrinde ve pratiğinde yatıyor ise bu durum politik alanın sanata müdahalesinin kolaylaştığı anlamına da gelmektedir.Postmodern kültürünün yerleşmeye başlaması ile tüm modernizmin tasfiyesi, neoliberal yönelimin politik alanın sanata müdahalesi ihtiyacına karşılık gelir. Bir anlamda sanatın politik imgesi, modernizmin söyleminden postmodernizme doğru değişen biçimlerde kendini gösterir. Böylelikle işlevsel bir mecraya çekilmekten kurtulamaz. Jameson, sanatın siyasetle olan ilişkisini tarif ederken ?piyasa kapitalizmi ile gerçekçiliği?, ?tekelci kapitalizm ile modernizmi? ve ?küreselleşme ile postmodernizmi? eşleştirir. Postmodern etkinin devam ettiği son eşleştirme içinde, çağdaş sanatın ürünü olarak politik imge bir taraftan üstüne düşeni yaparak, küreselleşen dünyada kültüre ilişkin politik misyonunu yüklenir ve kültüralist bir zemine çekilir; diğer taraftan da diyalektik bir çizgide süregiden sanatsal muhalefet içinde, günün ütopyası ya da umut çağrışımlarının hesabına çalışıyor gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The epistemological content of image designates the area of political image which includes almost in all of the contemporary art production with taking the place of its artistic content defined by modernism. If politics of the image in contemporary art take place in the idea of the integretion of art and life, this also means that intervention of political area to art gets easier as well.Liquidation of modernism with the settlement of the cultural tendencies of today corresponds this need of neo-liberal drift. In a manner of speaking policital image of the art could not save itself to pull in to more functional area in changeant semblances. Jameson matches ?market-capitalism with realism?, ?monopoly-capitalism with modernism? and ?globalism with postmodernism? when he describes the relationship between art and politics. In the least matching where postmodern impact continues, political image as a production of contemporary art does its share and undertakes its political mission in global world and withdraws in a culturalist area; an the other hand it appears among artistic opposition which stands in a dialectical line, it works on behalf of connotations such today?s utopia or hope.