Babur-nâme'nin [1b-60b] varakları arasındaki bölümün tematik sözlüğü (isimler)
The thematic dictionary of Baburnâme's parts [1b-60b] (names)
  1. Tez No: 673896
  2. Yazar: KADER ELİF İLDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Chagatay Turkish, Babur, Babur State, Thematic Dictionary
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Babur'un ve Doğu Türkçe sahasının en önemli eserlerinden olan Babur-nâme'nin [1b-60b] varakları arasında yer alan bölümün transkripsiyonlu metnine ve bu metinde yer alan temel söz varlığına, ardından eserde geçen tüm isimlerin tematik sınıflandırmasına yer verilmiştir. Bu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü, Babur'un hayatı, kişiliği, eserleri ve tematik sözlük hakkındaki bilgilerden oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü ise , [1b-60b] varakları arasında yer alan bölümün temel söz varlığı açısından incelenmesinden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde, çalışmamıza konu olan eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Dördüncü bölümde metinde geçen tüm isimlerin tematik sınıflandırılmasına ve anlamlarına yer verilmiştir. Sözcüklerine kökenlerine yer verilirken Clauson'un An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Centruy Turkish adlı sözlüğü esas alınmıştır. Beşinci bölümde metnin dizinine yer verilirken ek olarak metnin [1b-60b] arasındaki varaklarının tıpkıbasımından örneklere ve Babur Devleti'nin sınırlarını gösteren haritaya yer verilmiştir. Çağatay Türkçesi, Babur, Babur Devleti, Tematik Sözlük
Özet (Çeviri)
In this study prepared as a master's thesis, To the transcribed text of the section between the leaves [1b-60b] of Babur-name, one of the most important works of Babur and the Eastern field and the basic vocabulary in this text, and then the thematic classification of all the names in the work are included. This study consists of six chapters. In the first chapter, basic information about Babur and thematic dictionary is given. In the second part, the transcribed text of the work that is the subject of our study is given. In the third chapter, the transcribed text of the work that is the subject of our study is given. The thematic classification and meanings of all the names in the text are included in the fourth chapter. Clauson's dictionary named An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Centruy Turkish was taken as basis while giving the meanings of the words. While the index of the text is included in the fifth chapter, in the last chapter, examples of facsimiles of the leaves between [1b-60b] and the map showing the borders of the Babur State are included in the last chapter.