Kişisel verilerin korunması açısından idarenin hukuki sorumluluğu ve yargısal denetimi
Legal responsibility and judicial review of administration in aspect of the protection of personal data
  1. Tez No: 345678
  2. Yazar: AYDIN AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET İLKER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, İdarenin Hukuki Sorumluluğu, Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Danıştay Kararları, Personal Data, Personal Data Protection, Legal Responsibility of the Administration, Judicial Administration, the Decisions of the Turkish Council of State
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler, kişisel verilerin toplanmasını ve paylaşılmasını kolaylaştırmış, diğer yandan da, bireylerin kişisel verilerinin hukuka aykırı şekilde ihlal edilmesine yol açmıştır. Özellikle bilgisayar teknolojisi ve internetin kullanımının küresel anlamda yaygınlaşması, kişisel verilerin yalnızca ulusal değil aynı zamanda uluslararası düzeyde korunması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Türk Hukukunda halen kişisel verilerin korunmasına ilişkin özel bir kanun bulunmamasına karşın, çeşitli yasal düzenlemelerde kişisel verilerin korunmasına ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Bununla birlikte, 12 Eylül 2010 tarihinde halkoyuna sunulan Anayasa değişikliği ile kişisel verilerin korunması hakkı anayasal bir hak olarak güvence altına alınmıştır. Bu tezle, karşılaştırmalı hukukun da değerlendirilmesiyle, hukuk devleti ilkesinin gereği ve anayasayla güvence altına alınan kişisel verilerin korunması hakkı kapsamında kamu idarelerinin, belirli amaçla ve bu amaç için toplamış oldukları kişisel verileri hukuka uygun olarak kullanmakla ve kişilerin kendi verilerine erişimini sağlamakla yükümlü olduklarının, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde yapılan yargısal denetime ilişkin örneklerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Tez dört ana bölüm altında planlanmış olup; birinci bölümde, kişisel veri, kişisel verilerin korunmasının gereksinimi ile kişisel verilerin korunması hakkı; ikinci bölümde, kişisel verilerin korunmasının tarihsel gelişimi ve uluslararası düzenlemeler; üçüncü bölümde, kişisel verilerin korunması hukukundaki temel ilkeler, kişisel verilerin işlenmesinde hukuka uygunluk sebepleri ve ölçülülük ilkesi ile bağımsız kontrol organlarının denetimi; dördüncü bölümde ise, kişisel verilerin korunması hakkının ihlali nedeniyle yapılacak yargısal denetim Danıştay kararları ayrıntılı olarak değerlendirilip, incelenmiş ve sonuç kısmında da, kişisel verilerin korunması açısından idarenin hukuki sorumluluğu ve yargısal denetimine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent advances in computer and communication technologies facilitate the collection and sharing of personal data on the one hand and the unlawful violation of individuals' personal data on the other hand. In particular, globally spread of the use of computer technology and the Internet has led a need to protect personal data not only at national level but also at the international level.Although there is currently no specific law on the protection of personal data in Turkish Law, various legal regulations include provisions relating to the protection of personal data. However, with the amendment of the Constitution at a referendum on September 12, 2010 the right to protection of personal data is guaranteed as a constitutional right.The purpose of this thesis is to show that, in the perspective of comparative law and the principle of the rule of law as guaranteed by the constitution, the public administrations within the scope of the right has to protect personal data collected for a specific purpose, let individuals to access their personal data and demonstrate examples of judicial review in case that this legal responsibilities are not fulfilled. Thesis is planned under four main sections; the first section is composed of the terms personal data, the right to protection of personal data with the need of the protection of personal data; the second section, the historical development and international regulations for the protection of personal data; the third section, the basic principles of law on personal data protection, the lawfulness of reasons during personal data process and the principle of proportionality, supervision by independent control bodies; in the fourth section, decisions by the Council of State on violation of right to protection of personal is thoroughly analysed and scrutinised, whereas in the conclusion section covers statements on the legal responsibility of the administration regarding the protection of personal data and judicial review for the protection of personal data, are also described.