Cumhuriyet dönemi Türkiye-Polonya ilişkileri
Turkish-Polish relations in the Republic period
- Tez No: 345685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA TORUN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Polonya, Osmanlı Devleti, İkili İlişkiler, Dış Politika, Turkey, Poland, Ottoman Empire, Bilateral Relations, Foreign Policy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türkiye-Polonya ilişkileri Osmanlı döneminde başlamıştır. Polonya?nın 1795 yılında komşuları Avusturya, Prusya ve Rusya tarafından üçüncü kez parçalanmasıyla kesintiye uğrayan diplomatik ilişkiler, Lozan Konferansı sırasında yeniden kurulmuştur. Cumhuriyet?in ilanından Atatürk?ün ölümüne kadar olan dönemde her iki ülke zıt yönlü dış politikalar izledikleri için ortak bir paydada buluşmaları pek mümkün olamamıştır. Yine de bu yıllarda iki ülke arasındaki ticari faaliyetler sürmüş ve geçmişten gelen dostluk geleneğine sadık kalınarak ilişkiler devam ettirilmiştir.II. Dünya Savaşı sonrasında Türkiye ve Polonya farklı iki blokta yer almaya başlamıştır. Bu yüzden iki ülkenin ilişkileri 1960?lı yıllara kadar yok denecek kadar azdır. Ancak 1960?lardan itibaren her iki ülkenin de dış politikalarında yaşanan değişimler, Türkiye ve Polonya?yı birbirine yaklaştırmıştır. Polonya?da 80?lerin sonunda yaşanan köklü değişim sonucunda komünizmin sona ermesiyle beraber 90?ların başından itibaren iki ülke ilişkileri yeniden ivme kazanmaya başlamıştır. Tezimizde, Osmanlı dönemindeki ilişkilerden genel olarak bahsedildikten sonra Cumhuriyet döneminde Türkiye ile Polonya arasındaki ikili ilişkilerin başlangıcına, gelişimine ve XX. yüzyıl içinde ilişkileri etkileyen temel faktörlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish-Polish relations began in the Ottoman period. Diplomatic relations, which were interrupted by the third partition of Poland by Austria, Prussia and Russia, were established again during the Conference of Lausanne. Turkey?s and Poland?s foreign policies were completely in different paths in the period of Atatürk. Thus, both countries were not able to find opportunities to develop the relations. However, commercial activities were conducted and those two countries tried to continue their relations remaining faithful to the tradition of friendship throughout centuries.After the Second World War, Turkey and Poland appeared in two different blocs. Thus, the relations of the two countries were almost negligible until 1960s. Nevertheless, Turkey and Poland came closer to each other in 60s due to changes in the foreign policies of both countries. As a result of the drastic change in Poland in the late 80s, communism collapsed, and from the beginning of the 90s the relations between Poland and Turkey gained acceleration once again. In the thesis, after generally mentioning the relations in the period of Ottomans, the beginning and the development of the bilateral relations in the Republic period, and the main factors affecting the bilateral relations in the XXth century have been disputed.