Barack Obama'nın 2008 başkanlık seçim sürecini kazanmasında yeni iletişim teknolojileri ve sosyal medyanın kullanımı
Use of new communication technologies and social media in Barack Obama's winning the 2008 presidential elections
- Tez No: 345687
- Danışmanlar: DOÇ. EMEL KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, 2008 ABD Başkanlık Seçimleri, Barack Obama, Web 2.0, Sosyal Medya, Political Communication, 2008 US Presidential Elections, Barack Obama, Web 2.0, Social Media
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Teknolojinin hızla gelişmekte olduğu bilgi çağı olarak da adlandırılan yirmi birinci yüzyıla girdiğimiz bu yıllarda, politikacılar siyasi rakiplerine karşı ütsün gelmek, seçmen kitlelerinin desteğini almak amacıyla kullandıkları yöntem ve tekniklerde de değişikliklere giderek yeni iletişim teknolojilerinden ve dolayısıyla sosyal medyadan yararlanmaya başlamışlardır. Amerika Birleşik Devletlerinin tarihinde ilk defa siyah bir aday, Barack Obama, başkanlık yarışında yer almış ve 4 Kasım 2008 tarihinde yapılan başkanlık seçiminde etkin ve başarılı bir şekilde kullandığı web-tabanlı yeni iletişim teknolojileri sayesinde sıra dışı bir seçim kampanyası yürüterek rakip partiye karşı bir üstünlük kazanmış ve Amerika Birleşik Devletlerinin 44ncü Devlet Başkanı seçilmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, Barack Obama ve Demokrat Partinin kendilerini zafere götüren seçim kampanyaları ve çalışmaları sürecinde web-tabanlı yeni iletişim teknolojileri ve sosyal medyanın kullanımını ve bunların kampanya sürecindeki etkilerini incelemektir. Bu amaçla hazırlanan dört bölüme ayrılan çalışmanın ilk bölümünde, siyasal iletişim kavramı, süreci ve siyasal iletişim kapsamında siyasal pazarlama, reklamcılık ve halkla ilişkiler olguları incelenmiştir. İkinci bölümde, Amerikan Siyasal Sistemi, ABD Başkanlık Seçimi süreci ve televizyon ve radyonun kitle iletişiminde kullanılmaya başlamasında bu yana ABD seçim kampanyalarında kullanılan iletişim teknolojileri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, Web 2.0 tabanlı iletişim teknolojileri ve sosyal medya kavramı üzerinde durulmakta ve son bölümde ise 2008 yılı ABD Başkanlık seçim sürecinde Barack Obama ve partisinin web-tabanlı yeni iletişim teknolojileri ve sosyal medyayı kullanım biçimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the twenty first century, which is also called information era, due to rapid changes in technology, politicians also changed the techniques and methods they used and started to benefit from new communication technologies and therefore social media to take advantage over their rivals and gain the votes of their electorate. In the history of the United States of America, for the first time, a black nominee, Barack Obama, took place in the run for the presidency and he won a victory in the presidential elections on 4 November 2008 by using web-based new communication technologies effectively and successfully, and became the 44th president of the USA. The purpose of this thesis study is to examine the effects of web-based new communication technologies and social media Barack Obama and the Democrat Party used during their election campaign, which made them win a victory. In the first part of this four-part study, the concept of political communication and the concepts of political marketing, advertising and public relations within the scope of political communication were examined. In the second part, American political system, the process of the USA presidential elections, and communication technologies used during the USA election campaigns from the time when television and radio were started to be used in mass communication were discussed. In the third part, the concepts of Web 2.0 technologies and social media were discussed, and in the last part, how Barack Obama and his party used web-based new communication technologies and social media during the 2008 presidential elections was examined.