Siyaset-sosyal medya ilişkisi: Türkiye ve dünya örnekleri üzerine bir inceleme
Politics-social media relation: A study of Turkey and the world examples
- Tez No: 345698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Sosyal Medya, İnternet, Siyasi Partiler, Siyasi Liderler, Siyaset ve İletişim Teknolojileri, Twitter, Facebook, Politics, Social Media, Internet, Political Parties, Political Leaders, Politics and Communication Technologies, Twitter, Facebook
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile beraber, medya kavramı bu yeni gelişen ortamlara doğru kaymaya başlamış ve geleneksel medya ürünlerinin tüketicisi olan birey, artık üretici konumunda bulunmaya başlamıştır. Bireyin iletişim kurabildiği ve aynı zamanda diğer bireylerle koordine olabildiği bu ortam,“Sosyal Medya”olarak adlandırılmaktadır.“Sosyal Medya”, günden güne kullanıcı sayısını arttırmakta ve etkileşim sahasını genişletmektedir. Müşterileri ile iletişime geçmek isteyen ticari kuruluşlar, bu etkileşim ortamını çabuk fark etmişler ve kullanmaya başlamışlardır. Siyaset bu ortamı, Barack Obama'nın 2008 ABD Başkanlık Seçimleri'nde yürüttüğü kampanya dolayısı ile keşfetmiştir. Daha sonra, 2010 Polonya Başkanlık Seçimleri, 2010 İngiltere Genel Seçimleri ve en nihayetinde ülkemizde yapılan 2011 Genel Seçimleri, sosyal medya ortamının kullanılmaya çalışıldığı örnekler arasındadır.Sosyal medyanın politik hareketlilik üzerinde oluşturduğu etkilerin en önemli örneğini, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu etkisi altına alan ve“Arap VIBaharı”olarak adlandırılan isyan hareketleri oluşturmaktadır. Ülkemizde de örnek olarak, Türkiye Emekli Astsubay Derneği (TEMAD)'ın hak arama faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden örgütlenmeleri ele alınmıştır. Siyaset açısından sosyal medya, sadece seçim süreçlerinin bir aracı olmaktan çıkıp, sürekli bir faaliyet alanı haline gelmeye başlamıştır. Katlanarak artan kullanıcı sayıları dikkate alındığında,“Siyaset ve Sosyal Medya İlişkisi”, geleceğin önemli konuları arasında yer alacağa benzemektedir.
Özet (Çeviri)
With the development of information and communication technologies, media concept started to incline in developing areas. Moreover, individuals that consume traditional media products started to take place the manufacturer position. The environment, in which individuals can communicate and coordinate with other individuals, is defined as“social media”.“Social media”is expanding its interaction space and increasing the number of its users day by day. Commercial organizations that wish to communicate with their customers quickly have become aware of this interaction and began to use this environment. Politics has discovered this environment especially after Barack Obama's 2008 U.S. Presidential Elections Campaign. Afterward, 2010 Poland Presidential Elections, 2010 United Kingdom General Election, and ultimately 2011 General Elections in Turkey are the examples that the social media tools were extensively employed.“Arab Spring”referred as the rebel movements that exercised influence North Africa and the Middle East is the most important example of the social media effect on political activity. As an example in Turkey, legal remedy VIIIexploration activities and organization over social media of Retired Chief Warrant Officer Association of Turkey (TEMAD) is discussed. In terms of politics, social media has not only used as an instrument of electoral processes but also started to become a continuous field of activity. Given the increasing number of users,“Politics and Social Media Relations”will be among the crucial topics of future research.