Örgüt kültürünün yapısı ve insani ilişkiler ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kocaeli Üniversitesi idari personel örneği
Analyzing of structure of organization culture and the correlation between human relations and organizational commitment: Example of Kocaeli University administrative staff
- Tez No: 345691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN GAZİ UÇKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organization Culture, Dimensions of Organization Culture, Organizational Commitment, Components of Organizational Commitment, Structure of Organization Culture and Human Relations
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık kavramları değişen dünyamızda örgütlerin veriminin ve başarısının ölçülmesinde anahtar rol oynamaktadır. Örgütler mevcut insan gücünü verimli kullanırsa, Örgütlerde yüksek performans ile birlikte devamlılıkta sağlanacaktır.Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürü ile örgüte bağlılık kavramlarının aralarındaki ilişkinin incelenerek bu ilişkinin gücünün alt boyutlar açısından hangi oranda olduğunun ortaya çıkarılmasıdır. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünde var olan örgüt kültürü örgütsel yapı, insani ilişkiler ve iletişim, destekleyici iklim alt boyutları açısından olumlu yöndedir. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünde var olan örgütsel bağlılık duygusal bağlılığa daha yakındır. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgüt Kültürü Boyutları, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Bağlılık Bileşenleri, Örgüt Kültürünün Yapısı ve İnsan İlişkileri
Özet (Çeviri)
Organization Culture and Organizational Commitment concepts hold a key role on measuring productivity and accomplishment of organizations in our changing world. If organizations manage to use available manpower efficiently, as well as high performance, continuity will also be provided in the organization.The purpose of this study is to examine the relation between organization culture and commitment to the organization, to reveal in which ratio the potency of this relation is, in terms of sub-dimentions. Existing organizational culture in Kocaeli University Rectorate is positive according to organizational structure, human relations and communication and supportive climate. Existing organizational commitment in Kocaeli University Rectorate is closer to sensitive commitment.