Değer aktarımında sınıf öğretmenlerinin rolü
The role of teachersbon transferring value
  1. Tez No: 345692
  2. Yazar: EMEL ÖZDEN ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜHEYDA DOYURAN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, değer aktarımı, öğretmen, value, value transfer, teacher
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bireyin gelecek ile ilgili beklentilerinin sahip oldukları değerlerle şekillenmesi ve değerlerin değişebilir/değiştirilebilir özellikte olması (Acat ve Aslan, 2012), eğitimciler ve eğitim politikasına yön verenler için heyecan vericidir; bu çerçevede atılacak doğru adımlar bizi doğru hedeflere götürebilir. Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin öğrencilerine değer aktarımında nasıl bir rol oynadıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. 2012-2013 eğitim öğretim yılında Kocaeli ili Başiskele ilçesi bir İlköğretim Okulu?nda görev yapan 8 branş öğretmeni ile bu okulda en az iki çocuğu okuyan 20 velinin görüşlerini içermektedir. Branş öğretmenleriyle görüşme yapılmasının amacı, sınıf öğretmenleri ile en az 5 (ikisi 3 yıl) yıl süre ile mesai arkadaşı olarak çalışmaları nedeniyle yakından tanımları ve sınıf öğretmeninin mezun ettiği öğrencilerin branş dersine girerek öğrencilerin sınıf öğretmeninin değerlerinden etkilenme düzeylerini gözlemleyen kişiler olmaları nedeniyledir. Velilerle görüşme yapılmasının amacı, sınıf öğretmenlerinin değer aktarımı açısından çocuklarını ne düzeyde etkilediğinin farkına varan ve sınıf öğretmelerine göre çocukları arasında değer aktarımı açısından farklılık olup olmadığını gözlemleyen kişiler olmalar nedeniyledir. Veliler ve branş öğretmenleri sınıf öğretmenlerini uzun süre yakından tanımları ve aynı zamanda öğrencileri de yakından tanımaları nedeniyle örnekleme alınmıştır. Çalışma nitel bir çalışma olup, veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler nitel veri çözümleme tekniği kullanılarak araştırma sorularını temel tema olarak alan betimsel analiz ile yapılmıştır.Görüşmeler sonucunda hem branş öğretmenleri hem de veliler öğrencilere değer aktarımında sınıf öğretmenlerinin yüksek düzeyde etkili olduğunu belirtmişlerdir. Çapraz sorgulamada branş öğretmenler ve veliler öğretmenleri ve öğrencilerini betimlemede örtüşmüşlerdir. Branş öğretmenleri ve veliler, öğretmenlerin sahip olduğu baskın değerleri öğrencilerde gözlemlediklerini de belirtmişlerdir. Dini hassasiyeti yüksek olan öğretmenlerin öğrencilerinin dini eğilimlerinin daha yüksek, adalete daha fazla önem veren öğretmenin öğrencilerinin daha çok hakkını arayan, titiz öğretmenin öğrencilerinin sınıf tertip/ düzenine daha fazla önem veren, liderlik özelliği baskın olan öğretmenin öğrencilerinin özgüvenlerinin daha yüksek ve lider öğrenciler oldukları ifade edilmiştir. Öğretmenlerin farklı öğrenciler üzerinde benzer ortak bazı etkiler yarattığı görülmüştür. Öğrenciler öğretmenlerini model almaktadır ve öğrenciler özellikle dominant karakterli öğretmenlerden daha fazla etkilenmektedir. Öğrencilerin öğretmenlerinin baskın değerlerinin yanında ilgi duydukları alanlarından etkilendiklerini de belirtmektedirler. Bazı olumsuz öğretmen davranışlarının ve baskın değerlerinin çocukların değer edinimini de olumsuz etkilediği belirtilmiştir. Veliler, çocuklarının öğretmenlerine göre değer ediniminde farklılıklar olduğunu belirtmektedirler. Eğitim durumlarına göre, veliler genel olarak çocuklarının sınıf öğretmenlerinin değerlerinden etkilendiklerini belirtmesine rağmen üniversite mezunu iki veli çocuklarının üzerinde aile değerlerinin daha önemli olduğundan bahsetmişlerdir. Ayrıca görüşmelerde kız ve erkek çocuklarının sınıf öğretmenlerinden farklı şekillerde etkilenebileceğine dair gelecekte konu ile ilgili araştırmalarda üzerinde odaklanmaya değer bazı algılarda ortaya çıkmıştır. Öğretmen, veli ve öğrenci değer uyumlarında; sınıf öğretmeni ile veli değer sınıflama kategorilerinin birbirinden farklı olması durumunda, öğrenci değer sınıflama kategorileri sınıf öğretmenleri değerler sınıflama kategorileri ile örtüşmektedir.
Özet (Çeviri)
Expectations about the future that individuals have shape individual values and values have the features of being changable and replacable (Acat and Aslan, 2012).This is exciting for educators and education policy makers, the right steps to be taken in this context can lead us to the correct destination.This research was made to determine that how classroom teachers have played a role in transfering values to their students.This research includes both the opinion of 8 branch teachers, teach at a primary school in the Başiskele district of Kocaeli province, and 20 parents whose at least 2 childeren studying at this school in the academic year 2012-2013.The aim of the meeting with the branch teachers , they have been working with the classroom teachers as coleagues for at least 5 (two is 3) years .Thus they know each other well and branch teachers are the people who observe the level of effect on students through the values of classroom teachers.The aim of the interviews with parents, parents are aware of the level which the students are effected by the teachers about transferring values.And parents observe whether there is a difference in their children by means of transferring values according to their teachers or not.Because parents and branch teachers have met classroom teachers for a long time, a sample has been taken.Study was a qualitative one and the data obtained using a semi-structured interview technique.The data obtained was made by descriptive analysis that is based on research questions through the technique of qualitative data analysis.As a result of the interviews, both branch teachers and parents stated that classroom teachers are highly effective on transferring values to students.In cross examination,branch teachers and parents complete each other on describing teachers and students.Branch teachers and parents observed the dominant values of teachers which students have the same. Students who have religious tendency teachers are more religious; students who have teachers , gives importance to justice ,want justice more;students who have particular teachers give importance to tidyness of the classroom;students who have dominant and leader teachers are more self-confident and want to be a leader.It is observed that teachers create some of the common effects on different students.Students take their teachers as a model and students are effected by their teachers more who have dominant characters.It is said that students are effected by not only dominant characters of their teachers but also their interests.Some of the negative teachers? behaviours and dominant values effect the acquisition of values of children negatively.Parents say that the acquisition of values of their children differ according to their teachers.Parents genarally say that their children are effected from their classroom teachers? values.But two parents graduated from university say that family values are more important on their children.In conclusion, female and male students can be effected by their classroom teachers differently.Some of the researches can be done by means of this statement in the future.Teachers,parents and students are consistent with their adaptation of value; classroom teachers and parents are consistent with in case of different classification categories; student value classification is consistent with the value classification category of classroom teachers.