Kambiyo senetlerinin devri
Assignation of a bill of exchange
- Tez No: 345694
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bill of exchange, endorsement, assignation of a claim
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Alacak hakkının (para alacağının) ticari yaşamın aradığı hız ve güvenle tedavülüne duyulan ihtiyacı karşılamamaları nedeniyle kambiyo senetleri yaygın olarak kullanılmaktadır. İçerdikleri alacak hakkının ne şekilde devredileceği, devrin hüküm ve sonuçlarının değerlendirilmesi bu nedenle önem taşıdığından kambiyo senetlerinin devri tez konumuz olarak belirlenmiştir.Kambiyo senetleri TTK' nda Üçüncü Kitap, Dördüncü Kısım?da 670 ila 823. maddelerde düzenlenmiştir. Kambiyo senetleri poliçe, bono ve çekden ibarettir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Kambiyo senetleri kıymetli evrakın bir türü olduğundan birinci bölümde kıymetli evrak kavramı ve kıymetli evrakın özelliklerine kısaca da olsa değinilmiştir. Takiben kambiyo senedi kavramı, kambiyo senetlerinin ortak özellikleri, kambiyo senetlerinin kıymetli evrak sınıflandırmasındaki yeri, bilhassa kıymetli evrakın devrine göre sınıflandırılmasındaki yeri üzerinde durulmuştur. Devir şekli itibariyle hangi grupta yer alırsa alsın kıymetli evraka bağlı hakkın devri için senet zilyetliğinin devri zorunlu olduğundan aynı bölümün sonunda senet zilyetliğinin devri konusu da incelenmiştir Kambiyo senetleri kanunen emre yazılı senetlerdir. Emre yazılı senetlerin devri ise ciro ve senet zilyetliğinin devri ile gerçekleştirilir. Bu itibarla ciro ikinci bölüme yani tezin merkezine yerleştirilmiştir.Üçüncü bölümde kambiyo senetlerinin ciro dışında yollarla devri açıklanmış, bilhassa alacağın devri yoluyla devri üzerinde durulmuştur. Bölümün sonunda ciro ve alacağın devri, cironun alacağın devri hükümlerini doğurduğu haller, benzerlik ve farklılıkları açıklanmak suretiyle karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler :Kambiyo senedi, ciro, alacağın devri
Özet (Çeviri)
Since they meet the need of (money) circulation of a chose in action (a pecuniary claim), which has the speed and confidence required by commercial life, bills of exchange have been commonly used. Because the way of how choses in action they include are going to be assigned, evaluation of convictions and results of the assignation of a claim have importance, assignation of bills of exchange has been determined as topic of our thesisBill of Exchange have been arranged in Turkish Commercial Code, Third Book, Fourth Section , items 670-823.Our study is composed of three parts.Bills of Exchange are a kind of commercial paper, that?s why concept of commercial paper and features of commercial paper have been meantioned, although in brief, in the first section. After that, concept of bill of exchange, common features of bills of Exchange, The place of bills of Exchange in classification of commercial paper, especially its place in classification according to the assignation of commercial paper have been emphasized. Since assignation of possession of bill is obligatory for the assignation of a right related to a commercial paper, no matter in which group it is sited in terms of assignation types, the topic of assignation of possesion of a bill has been analysed at the end of same section, too.Exchange bills are legally order bills. Assignation of order bills is realised by assignation of possesion of endorsement and bill. Therefore endorsement has been placed in second section, namely in the center of the thesis.In third section, assignation of bills of Exchange by means of stated ways, except endorsement, especially their assignation by means of assignition of a claim has been emphasized. At the end of the section, endorsement and assignation of a claim, circumstances in which endorsment bears provisions of assignation of a claim, have been compared by explaining similarities and differences.