George Orwell's Marxist perspective and criticism of totalitarian systems in his works
George Orwell'in eserlerinde Marksist bakış açısı ve totaliter sistemlerin eleştirisi
  1. Tez No: 345699
  2. Yazar: EMEL KÜÇÜKALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Marksist Kuram, İngiliz Marksizm'i, Gelenek Dışı Marksizm, George Orwell'in ?Demokratik Sosyalizmi, totalitarizm, Marxist Theory, British Marxism, Unorthodox Marxism, George Orwell?s ?Democratic Socialism, totalitarianism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın savunduğu fikir şudur: George Orwell yapıtlarını yaratırken Marksist bakış açısından yararlanmıştır ve Marksizm'i totaliter yönetimi eleştirmek için kullanmış ki bu da yazar ile Marksist teori arasında paralellik yaratarak desteklenmektedir. Çalışmanın teorik bölümünde, Marksizm'e var olan düzenin eleştirisi, devrimin anlamı ve gerçek sosyalist toplum gibi temel açılardan bakılarak incelenmiştir.Sol görüşe yaptığı katı saldırılardan dolayı, Orwell genelde değişken politik görüşlere sahip ve hayal kırıklığına uğramış bir Marksist olarak algılanmaktaydı. Oysa yazar, çok iyi bir Marksist altyapıya ve sağlam bir sosyalist duruşa sahipti. Bu yanlış algının oluşmasında sosyalist yazarın ?Demokratik Sosyalizm? diye isimlendirdiği, geleneklerin dışında bir Marksizm anlayışının katkısı yadsınamaz. Yazılarında, bu ?Demokratik Sosyalizm? anlayışını, geleneksel ve geleneksel olmayan Marksist unsurların bir birleşimi olarak açıklar. Devrimi ve işçi sınıfını destekleme ve öte yandan da aynı şekilde Kapitalizmi ve Emperyalizmi eleştirme açısından tamamen geleneklere bağlıydı. Orwell'in İngiliz Marksizm'inden miras kalan geleneklere aykırı özelliği, orta sınıfı, liberalizmi, milliyetçiliği, gerçekçiliği ve dini sol felsefeye katması ve sahte komünist ve totaliter sistemlere eleştiri getirmesiydi. Orwell'in en cesur ve gelenek dışı tarafı ise, Rus Komünistlerin Marks'a ihanet ettikleri ve Sovyetler Birliği'nin sisteminin sosyalizm değil de totaliter diktatörlük olduğunu iddia etmesidir.Orwell'in iki romanı olan Katalonya'ya Selam ve Hayvan Çiftliği'nde, geleneksel ve geleneklerin dışında bir Marksizm anlayışı ile özellikle sosyalist devrime ihaneti ortaya çıkarılmıştır. Son eseri 1984 ise, Katalonya'ya Selam, Hayvan Çiftliği ve Orwell'in gazeteciliğinin gelişmiş sentezi ve insanlığa gerçek Marksizm'den sapmamaları gerektiğine yönelik bir tür uyarıdır.
Özet (Çeviri)
The thesis of this work is that George Orwell created his works from Marxist perspective and used Marxism to criticize totalitarianism, which has been supported by creating parallelism between Marxist theory and the English writer. In the theoretical part of the work Marxism has been presented with its main aspects such as, critique of the existing order, the meaning of the revolution and the genuine socialist society.Because of his harsh attacks on the Left, Orwell was often misunderstood as a disillusioned Marxist with unstable political view. On the contrary, the writer had very solid Marxist background and firm socialist position. This was difficult to be perceived, because the socialist writer had unorthodox interpretation of Marxism, which he called ?Democratic Socialism?. In his essays he revealed his ?Democratic Socialism? as a combination of traditional and unconventional Marxist elements. He was orthodox in terms of supporting the revolution and the working class, and his critique of Capitalism and Imperialism. Orwell?s unorthodoxy, which was a heritage from British Marxism, was his including the middle classes, liberalism, patriotism, realism, religion, and critique of the pseudo-communist and totalitarian systems in the Left ideology. Orwell?s boldest unorthodoxy was his claim that the Russian Communists had betrayed Marx and the system in the Soviet Union was not socialism but a totalitarian dictatorship.In Orwell?s two novels, Homage to Catalonia and Animal Farm both orthodox and unorthodox Marxism and mainly the betrayal of the socialist revolution have been exposed. His final masterpiece Nineteen Eighty-Four has been a sophistic synthesis of Homage to Catalonia, Animal Farm and his journalism in the form of a last warning to the Humanity not to deviate from genuine Marxism.