Destinasyon yaşam seyri ve yerel halkın turizm gelişimine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Destination life cycle and analyzing the attitudes of residents related to tourism development
- Tez No: 345786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYKAN ÇİZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Yaşam Seyri, Sosyal Değişim Teorisi, Turizm Gelişimi, Yerel Halkın Tutumu, Antalya, Destination Life Cycle, Social Exchange Theory, Tourism Development, Attitude of Resident, Antalya
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, turizm gelişiminden kişisel fayda sağlama, turizmin algılanan pozitif etkileri, turizmin algılanan negatif etkileri ve turizm gelişimine ilişkin yerel halk memnuniyeti değişkenlerini, turizm gelişimi desteğine ilişkin tutum ile ilişkilendiren hipotetik model, Butler?ın (1980) Destinasyon Yaşam Seyri modelindeki belirleyicilere göre belirlenen iki turizm destinasyonu için ayrı ayrı test edilmiş, değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Amaca yönelik olarak, Antalya ilinin Kaş-Kalkan (270 kişi) ve Manavgat-Serik (250 kişi) halkından seçilen toplamda 520 kişilik bir örnekleme anket uygulanmıştır. Yapısal eşitlik modeli ile test edilen modelin iki bölge (Kaş-Kalkan ve Manavgat-Serik) için geçerli olduğu, ancak modelin değişkenleri arasındaki ilişkilerin farklılaştığı görülmüştür. Bulgular iki bölge için karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a theoretical model developed regarding how personal benefit of tourism development, perceived positive effects, perceived negative effects and the resident satisfaction variables are related with the support of tourism development has been tested separately for the two regions defined by Butler (1980) model markers, relationships between these variables have been examined and compared. As purposive, questionnaires were applied to a sample of 520 people selected from Kaş-Kalkan (270 resident) and Manavgat-Serik (250 resident) districts of Antalya province. This model tested with structural equation model is valid for these two destinations but it was seen that relationships between the variables of the model were varied. Results were evaluated and interpreted in comparison to the two regions.