Konaklama tesisleri yöneticilerinin otel değerlendirme sitelerine yönelik tutumları: Alanya örneğı
Attitudes of hotel managers towards hotel review sites :Case of Alanya
- Tez No: 345790
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÜNGÜREN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Turizm, Tourism
 - Anahtar Kelimeler: Alanya, Otel değerlendirme siteleri, Seyahat 2, Alanya, Hotel review sites, Tourism 2.0
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, konaklama tesisi değerlendirme sitelerine yönelik otel yöneticilerinin tutumları araştırılmıştır. Araştırma, ekonomisinin büyük bir bölümü turizm ve turizm bağlantılı sektörlerden oluşan Alanya ilçesi sınırlarında gerçekleştirilmiştir. Öncelikle, konuyla ilgili alan yazını taraması yapılmıştır. Konaklama tesisleri yöneticileri ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Yönetim Kurulu üyeleriyle yapılan mülakatlarda bölgede etkisi yüksek olan sitelerden tripadvisor ve holidaycheck siteleri incelenmiştir. Mülakatlarda oluşturulan anket formu otellere dağıtılmış ve elde edilen sonuçlar SPSS for Windows programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucu, yöneticilerin değerlendirme sitelerine yönelik tutumlarının altı boyutta incelenebileceği tespit edilmiştir. Bu boyutlar ?İyileştirme-İzleme?, ?Etik-Güven?, ?Adalet?, ?Tehdit?, ?Etki Alanı? ve ?Güvenirlilik? olarak adlandırılmıştır. Araştırma bulgularında, çalışmaya katılan yöneticilerin otel değerlendirme sitelerinde yayınlanan müşteri yorumlarının ve yapılan puanlamaların kendi tesisleriyle ilgili iyileştirici ve düzeltici faaliyetlere ışık tuttuğu ve bu sitelerin müşteri tatil seçiminde etkili olduğuna dair ortak kanaate sahip oldukları saptanmıştır. Bu noktada ilgi çekici nokta, yöneticilerin konaklama tesisi değerlendirme sitelerinin kaliteyi arttırıcı etkisi olduğu üstünde hem fikir olmalarına rağmen sitelerle ilgili etik ve güven konusunda şüpheleri olduğu tespit edilmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to disclose the attitudes of hotel managers towards the hotel review sites. The survey has been conducted in Alanya town borders. As being one of the pioneering tourism destination of Turkey, Alanya?s economy is heavily dependent on tourism. After literature review has been completed, some meetings and interviews have been realised with tourism sector representatives in Alanya. Also reviews about Alanya hotels inTripadvisor and Holidaycheck websites have been investigated. In the spotlight of data collected, a questionnaire has been completed and the results have been analysed through ?Spps for Windows? program. The result of the analysis shows that the attitutes of hotel managers towards hotel review web sites can be examined in 6 dimensions. This dimensions are named as ?improvement ? surveillance?, ?Ethic and Trust?, ?Justice?, ?Threat?, ?Influence?, ?Reliability?. Results also indicate that the majority of hotelliers strongly believe that hotel review sites has an direct effect on the defining the points to be improved in the facilities and service. They also agree on that these sites affect strongly the customer decision making process. Still, they have some doubts about how ethic and reliable the sites are.